20 Niesan 5784 | 28 april 2024
Mededelingen
Kosjere Pesach

Klik op de afbeelding om het beter te kunnen bekijken

Maandagavond begint één van de belangrijkste feestdagen binnen het Jodendom. Dan begint de Sederavond voor Pesach. Acht dagen eten wij matses en ander voedsel waar geen chamets [gist] in verwerkt is. Asjkenazische Joden onthouden zich ook van voedsel wat onder 'kitnijot' [peulvruchten] valt. Kitnijot zijn granen en peulvruchten zoals rijst, maïs, soja bonen, bonen, erwten, linzen, mosterd, sesamzaad en maanzaad.

Tijdens de tussendagen - chol hamo'ed Pesach - gaan de meeste gezinnen dagjes uit. Het is dus een echte vakantieperiode onder familie en vrienden. Ingaande 7e dag jom tov is op zondagavond 28 april tot dinsdagavond 30 april.

Na zonsondergang tweede Pesach, wordt er tot Sjavoe'ot omer geteld [details volgt na Pesach]. Je kan met ons meetellen via deze link. Omer moet je na zonsondergang tellen.

Voorts kun je alles over Pesach lezen in dossier Pesach, maar niet onbelangrijk in het kader van Pesach is het Messiaans Proces naar de uiteindelijke verlossing onderwezen door Rav Kessin sjlit"a aan de hand van de leer van de RaMCHaL.

Namens de redactie wensen wij iedereen kosjere Pesach toe.

Afbeelding:
Foto: Niek Stam
Tekst: Jodendom-online en
Laatste artikelen
Pesach: begin van inbreuk op onze privacy

Velen vragen zich af waarom het Jodendom zich met ons bemoeit tot in de meest privacygevoelige aangelegenheden, zoals de keuken en onze slaapkamer. Dit heeft te maken met de hele bedoeling van het Jodendom: om alle aspecten van ons gewone bestaan op een hoger plan van gewijdheid en zuiverheid te krijgen. Dit `alles doordringende’ Joodse staat reeds vast aan de wieg van het Jodendom, nog in Egypte. Zelfs onze tijdsrekening en kalender moet anders dan de omgeving. We hanteren...

Uitgelicht dossier
Ander Joods Geluid [EAJG]
Een Ander Joods Geluid is een actiegroep dat opereert “uit verbondenheid met het lot en het voortbestaan van Israël”. Ondertussen is de organisatie zeer omstreden door haar anti-Israëlische- en pro-Palestijns Arabische propaganda.
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

28 april 1919:
Eenheden van het Oekrainse Nationale Leger voerden een pogrom uit in Doebovo in het gebied van Kiëv waarbij joodse huizen werden geplunderd en 38 joden om het leven kwamen

28 april 1942:
Tijdens een tweedagen durende “Aktion” werden 2000 joden van concentratiekamp Theresienstadt naar Zamosc (PL) gevoerd. Gezonde mannen werden geselecteerd voor de bouw. Ouden van dagen, vrouwen en kinderen werden ondergebracht in het getto van Komarov en vandaaruit doorgetransporteert naar het vernietigingskamp Chelmno. Daar kwamen zij om het leven. Slechts 24 va deze 2000 overleven de Sjoa.

28 april 1943:
1000 joden uit Boedapest komen via een transport op Auschwitz aan. Ontruiming getto Osjmany (Wit Rusland). Een deel van 2500 bewoner warden overgebracht naar het getto van Wilno (Litouwen). Een ander deel ging naar kampen in de omgeving wat zij niet overleefden.

11830 joden uit Kosice (Tjechië) werden opgepakt en ondergebracht in een wijk die 11 straten omvatte. Later werd dit teruggebracht naar 3 straten en op het laatst zouden deze joden moeten leven op een oppervlakte van 4 stukken grond en een steenfabriek.
Pasoek
Misjna Pirke Avot
Hunkering, irrationele begeerten en eerzucht plaatsen een mens buiten de samenleving
Informatie
Artikelen: 1.472
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 1.294
Deze maand: 72.495
Dit jaar: 110.991
Totaal: 3.973.692
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.