7 Tisjri 5784 | 22 september 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat is Antisemitisme?
Publicatiedatum: zondag 09 november 2003 Auteur: Redactie | 3.706 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Sjoa (Holocaust) »

 Wie Israël zegent, wordt zelf gezegend, wie het vervloekt, vervloekt zichzelf.'
Bamidbar/Numeri 24:9

Wat is antisemitisme?
Wij hebben het vaker gehoord dat het een vergezochte theorie is dat antisemitisme van de naam van Noach's zoon Sem komt. Sem betekent ‘naam' en is een verwijzing naar de Naam van G'd. M.a.w. anti*sem*itisme zou dan dus tegen G'd of tegen G'ds Naam zijn. Dus tegen Zijn Plannen voor deze wereld, m.n. het volk van Israel, die afstammelingen zijn van Sem. Wij vinden dit geen vergezochte theorie, maar de waarheid Antisemitisme is een woord dat in 1873 bedacht is door journalist Wilhelm Marr. Antisemitisme staat voor haat voor Joden en het Jodendom. Vele Arabische organisaties en individuelen beweren dat zij geen antisemieten kunnen zijn, doordat zij zelf ook van Sem afstammen. Uiteraard is dit onjuist, daar de grondslag van het woord iets anders aangeeft, zoals de bedenker zelf al zei: haat tegen Joden of het Jodendom. Dit heeft niets te doen met de Arabische ‘ broederschap' dat tussen deze twee volkeren bestaan.

Antisemitisme is volgens de Joodse traditie begonnen toen het volk van HaSjem de Wet ontving. Antisemitisme wordt verbonden aan de haat tussen de broers Ja'aqoven Esaw, met name hun afstammelingen de Israelieten en de Edomieten, die volgens de Joodse traditie middels zielensplitsing vooral te vinden zijn tussen de Europese volkeren, m.n. de Romeinen en de Germanen.

Pagina index:
Copyright © 2003 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.