7 Tisjri 5781 | 25 september 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Erdogan naar Teheran voor nucleair akkoord
Publicatiedatum: zondag 16 mei 2010 Auteur: De Redactie | 1.004 keer gelezen
Iran, Turkije, Nucleaire dreiging »
Erdogan en Ahmadinejad

ANKARA - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat zondag toch zelf naar de Iraanse hoofdstad Teheran om er samen met andere Turkse en met Braziliaanse bemiddelaars met de Iraanse leiding te praten over de Iraanse nucleaire projecten. Hij stuurde aanvankelijk zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, omdat Erdogan geen doorbraak verwachtte.

Hij wil nu samen met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva Iran overhalen een overeenkomst te sluiten onder auspiciën van de Verenigde Naties over voortgang van de nucleaire projecten van Iran. Lula da Silva is op bezoek in Iran met een delegatie van driehonderd man.

Erdogans minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, is al in Teheran voor overleg. Turkse bronnen suggereerden zondag dat Davutoglu Erdogan niet naar Teheran zou laten komen als er geen positieve uitkomst van de gesprekken te verwachten valt. De gesprekken zouden maandag worden afgerond.

Ruilen
De Turkse televisie berichtte dat nucleaire brandstof volgens de laatste voorstellen in Turkije zou worden 'geruild'. Het laatste plan waarmee grote mogendheden via de VN greep wilden hebben op de Iraanse nucleaire projecten was er een uit oktober.

Daarbij zou Iran via de VN zijn eigen verrijkt uranium in het buitenland overdragen in ruil voor nucleaire brandstof uit Rusland en Frankrijk voor een onderzoeksreactor. Maar later wilde Iran het plan alleen op eigen bodem uitvoeren.

Kernwapens
Een aantal grote mogendheden meent dat Iran op kernwapens uit is. Teheran heeft dit altijd ontkend.

De huidige gesprekken zouden voor Iran een laatste kans zijn om de nucleaire activiteiten op een voor grote mogendheden controleerbare manier voort te zetten zonder dat Iran strengere VN-sancties riskeert.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.