16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Mein Kampf’ erg populair bij moslims in ‘Palestina’ en het Midden-Oosten
Publicatiedatum: maandag 17 mei 2010 Auteur: Brabosh | 1.496 keer gelezen
Nazi's, Palestijnse Autoriteit [PA], Turkije, Grote Moefti van Jeruzalem, islamitische fascisme »

Nahed Selim: "Vooral de uitspraken van Wilders waarin een vergelijking tussen de Koran en Mein Kampf wordt gemaakt, vond het Hof beledigend voor moslims. De vraag is: wie is daar eigenlijk door beledigd? Persoonlijk heb ik een heel andere indruk van de houding van veel moslims - wereldwijd - ten opzichte van het nazisme. In feite is dit boek van Hitler populaire lectuur in veel islamitische landen. Men ziet Hitler eerder als een held en velen hebben een grotere hekel aan het westerse kapitalisme dan aan het nazisme. Kenmerken van het nazisme, zoals de ontkenning van de Holocaust, complottheorieën en jodenhaat, zijn eerder regel dan uitzondering onder veel moslims. In sommige scholen in Nederland slaan leraren het onderdeel ‘Holocaust' over, of zelfs de hele Tweede Wereldoorlog vanwege de heftige reacties en de verstoring van de lessen door leerlingen met islamitische achtergrond. De historische associatie tussen islam en nazisme werd werkelijkheid door de samenwerking tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen nazi-Duitsland en een belangrijke Palestijnse nationalist en islamitische leider, hajj Amin al-Hoesseini (1893-1974), de grootmoefti van Jeruzalem." [bron]

Een Arabische vertaling van Adolf Hitlers Mein Kampf, uitgegeven door Al-Shurouq een uitgeverij in Ramallah, wordt verdeeld in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, met name de gebieden die gecontroleerd worden door de Palestijnse Autoriteit (PA). Volgens Agence France Presse (08-09), is het boek, dat eerder door Israël werd verboden, toegestaan door de Palestijnse Autoriteit en stond het boek in 1999 op de 6de plaats van de Palestijnse bestsellerlijst. Bisan uitgevers publiceerde het boek voor het eerst in Libanon in 1963 en opnieuw in 1995. Het boek kost ongeveer 10 dollars.

Op de boekomslag staat een foto van Hitler, een hakenkruis en de titel in zowel het Duits en Arabisch. De vertaler, Luis Al-Haj, schreef er de volgende inleiding bij:

meinkampf"Hitler de soldaat die werd achtergelaten, was niet enkel een legende die gekleurd werd door de tragedie zelves, de tragiek van een land waarvan de droom in duigen is gevallen, een regering waarvan de steunpilaren werden afgebroken en een politieke partij die werd verpletterd. Hitler was een man van de ideologie die een ideologische erfenis heeft nagelaten, waarvan het verval ondenkbaar is. Dit ideologisch erfgoed omvat politiek, samenleving, wetenschap, cultuur en oorlog als wetenschap en cultuur."

"Het nationaal-socialisme, dat Hitler predikte en waarvan de kenmerken werden gepresenteerd in zijn boek Mein Kampf, en waarvan hij de principes uitlegde in zijn toespraken voordat hij aan de macht, evenals tijdens de 13 jaren dat hij aan het hoofd stond van de Duitse natie - dit nationaal-socialisme zal niet sterven met het overlijden van haar held. Integendeel, het zaad vermenigvuldigt zich onder elke ster. Wij kunnen de inspanningen van deze man niet echt begrijpen zonder de beginselen die zijn vervat in zijn boek Mein Kampf die de nazi's hebben gewijzigd in het ‘Evangelie van het nationaal-socialisme."

"Deze vertaling van het boek Mein Kampf werd nooit voorgelegd aan Arabische sprekers. Het is afkomstig uit de oorspronkelijke tekst van de auteur, Adolf Hitler. De tekst werd niet gecensureerd. Wij hebben hiermee een statement willen maken omtrent Hitler's meningen en theorieën over nationalisme, regimes en etniciteit zonder er enige verandering in aan te brengen, omdat ze nog niet achterhaald zijn en ook omdat wij, in de Arabische wereld, nog steeds op alle drie gebieden nog steeds op goed geluk ronddwalen." [bron]

Mein Kampf blijft populair in de islamitische landen. Zo is het boek van Adolf Hitler populair in Libanon, een land dat met name in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd geïslamiseerd (tegenwoordig is ongeveer zestig procent van de Libanese bevolking islamiet).

De Nederlands-Joodse journaliste Eva Ludemann woonde enige tijd in de Gazastrook en wilde het even met haar eigen ogen bekijken:

Moslims hebben in het algemeen een goede kennis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust op de Joden

"In de Gazastrook worden Jodenhaat en anti-semitisme met de paplepel ingegoten. Ouders zijn trots als hun peuters hen napraten en zeggen dat Joden moeten worden gedood. Schoolboeken staan vol opruiende teksten. Bijna dagelijks zie ik kinderen "intifadaatje" spelen, waarbij ze altijd ruziën om wie de "vuile Jood" moet zijn. Onder de Palestijnen zijn veel bewonderaars van Hitler. "Hij was fantastisch," hoor ik niet zelden. "Had hij al die Joden maar vergast." Ali, de broer van Manar, heeft een vergeeld fotootje van Hitler in zijn kamer hangen en Nabil, een vrijwilliger van Amnesty brengt mij dikwijls de Hitlergroet, omdat hij denkt dat ik uit Duitsland kom."

hitlerOok in Turkije, volgens nogal wat mensen een "modern" islamitisch land, behoorde Mein Kampf enkele jaren geleden tot de best verkochte boeken. Hitlers boek was in Turkije altijd al in veel boekenwinkels te verkrijgen, maar toen dertien Turkse uitgeverijen het boek van Adolf Hitler opnieuw uitbrachten, stonden er stapels van dat boek in de boekenwinkels. Het aanbod sloot aan op de vraag, want het boek vloog destijds over de toonbank. In maart 2007 stond Mein Kampf zelfs op de derde plaats van de Turkse bestsellerlijst. Daaraan kwam in augustus 2007 een einde. De Duitse deelstaat Beieren (die de auteursrechten op Mein Kampf bezit) liet toen, via Turkse rechtbanken, de druk en de verkoop van Hitlers boek verbieden. Het is overigens de vraag of dat verbod in een land als Turkije wordt gehandhaafd.

In islamitische landen buiten het Midden-Oosten is het boek Mein Kampf ook populair, bijvoorbeeld in Bangladesh (waar ruim tachtig procent van de bevolking moslim is). De populariteit van Hitlers boek is dus geen typisch Midden-Oosters fenomeen. Het is veel meer een islamitisch fenomeen. De Jodenhaat in Mein Kampf sluit namelijk goed aan op de Jodenhaat in de koran, volgens islamieten "het letterlijke Woord van Allah". En ook de hadith, volgens moslims de overleveringen van de daden en uitspraken van de "profeet" Mohammed, staat vol met Jodenhaat. [bron: Lux et Libertas 'Mein Kampf' was bestseller in Turkije]

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.