13 Tisjri 5782 | 19 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
MV Rachel Corrie vredig ingenomen
Publicatiedatum: zondag 06 juni 2010 Auteur: De Redactie | 1.068 keer gelezen
Flotilla, Cidi, Hulpgoederen en financiĆ«le steun »

Soldaten van de Israelische marine zijn zaterdag aan bood gegaan van het schip Rachel Corrie, dat op weg was naar Gaza met hulpgoederen. De overname verliep vredig. De Corrie had eerder verzoeken genegeerd om te stoppen en de lading te bezorgen via Ashdod, over land. De Corrie is de achterhoede van de 'Gazavloot' waarop eerder deze week 9 slachtoffers vielen toen er bloedige gevechten uitbraken tussen opvarenden en Israelische soldaten die aan boord gingen om de schepen te keren. Ditmaal echter waren de slechts 11 passagiers niet uit op een gewelddadige confrontatie. Zij hadden tevoren gezegd dat ze geen verzet zouden bieden, maar geen afspraken wilden maken die 'de blokkade van Gaza legitimeren'. Het schip koerst nu aan op Ashdod.

Israel laat gecontroleerde zendingen goederen toe tot Gaza over land, maar weigert schepen door te laten naar de haven om te voorkomen dat Hamas en andere terreurgroepen in de Gazastrook van wapens worden voorzien. Het heeft, net als bij de vorige 'vloot', aangeboden de goederen over land naar Gaza te brengen na controle op contrabande. De opvarenden van de Corrie echter willen in de eerste plaats de blokkade van de haven doorbreken. 

Vrijdag kwam het bericht dat het staartje van de Gazavloot terug zou gaan naar Ierland omdat 2 begeleidende passagiersschepen pech hadden. Opvarenden klaagden weer over 'Israelische sabotage'. Ook de Corrie zou instructies hebben gekregen terug te varen naar haar thuisland. Dit 3e schip vertrok echter toch en negeert sindsdien oproepen van onder meer de Ierse regering om naar Ashdod in plaats van Gaza te varen. De eigenaars van het schip zijn Iers; het vaart echter onder Cambodjaanse vlag en is gesponsord door een Maleisische organisatie.

Grote verwarring en tegenstrijdige berichten omringden vrijdagmorgen het restje van de Gazavloot, dat bij de dramatische eerste reis niet mee kon wegens pech aan de schepen. Volgens de eerste berichten zouden de drie schepen niet opvaren naar Gaza omdat de twee begeleidende passagiersschepen opnieuw of weer pech hadden. 

Al snel volgde echter een bericht dat deze schepen het contact hadden verloren met het schip Rachel Corrie (voorheen Linda). Rond half twaalf vanmorgen berichtten de belangrijkste nieuwsmedia allen dat de Corrie toch op weg was naar Gaza, en daar binnen 24 uur, mogelijk al vrijdagmiddag, zou arriveren. Yediot berichtte dat het schip instructies had gekregen naar Ierland terug te keren, maar dat de bemanning desondanks had besloten toch naar Gaza te gaan, hetgeen de verwarring kan verklaren.

Israel heeft ook deze schepen gewaarschuwd dat zij niet naar Gaza mogen varen en aangeboden de lading te lossen in de Ashdod, waarna de goederen na controle langs de normale weg over land naar Gaza getransporteerd zouden worden. Ditzelfde gebeurde met de lading van de eerste vloot, waarvan een deel al staat te wachten bij de grensovergang naar Gaza. Hamas weigert echter de lading in ontvangst te nemen.

De grote vraag is hoe het dit tweede convooi zal vergaan. Niemand wil een herhaling van de vreselijke taferelen die zich afspeelden nadat de bemanning van een van de eerste schepen zich op enterende Israelische mariniers stortten. De berichtgeving daarover is nog steeds onduidelijk, maar zeker is dat er 9 doden te betreuren zijn.

Anders dan bij de eerste vloot, leken de passagiers van deze schepen echter vredelievender. Ha'aretz bericht dat er een diplomatieke oplossing in zicht was en volgens diverse berichten zouden de passagiers zich niet verzetten en naar Ashdod varen als zij daartoe worden gemaand, of zelfs rechtstreeks naar Ashdod varen.. Het leek een goed teken dat er ditmaal een oudere vrouw zou meevaren. Bij de eerste vloot zagen oude vrouwen zoals Gretta Duisenberg en een 85-jarige holocaustoverlevende op het laatste moment af van deelname.

De sfeer onder de opvarenden was toen veel grimmiger. Een paar Turkse activisten verklaarden dat zij vastbesloten waren 'naar Gaza te gaan, of anders als martelaar naar de hemel' en er werden anti-joodse liederen gezongen, waaronder een bericht Arabisch pogromlied.

Het is te hopen dat er ditmaal geen slachtoffers zullen vallen. De vraag is wat de plannen zijn van de bemanning van het derde schip, nu dat ondanks instructies toch weer op een confrontatie aanstuurt.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.