16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hitlergroet voor rabbijn
Publicatiedatum: zondag 20 juni 2010 Auteur: Redactie | 1.102 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme binnenland, islamitische fascisme »
In een uitzending van het programma de vijf w's van de Joods Omroep, is te zien hoe rabbijn Lody van de Kamp door Amsterdam loopt met twee leerlingen en wordt belaagd door Marokkaanse jongeren. Eén van hen brengt zelfs een Hitlergroet.

Van de Kamp luidt in het programma de noodklok over het groeiende antisemitisme in Nederland. Hij wil dat joden normaal door alle wijken van de stad kunnen lopen en dat is nu niet het geval.

Schelden
'Het gebeurt regelmatig dat je wordt uitgescholden,' zegt rabbijn van de Kamp, ,,Dat is heel intimiderend. Het is wel leuk dat de politiek zegt dat dit niet kan. Maar er moet een groter mandaat worden gegeven aan de politie om in te grijpen", vindt hij. Ook de twee leerlingen zeggen vaak belaagd te worden als ze door de stad lopen. Ook in andere steden van het land is aangifte gedaan bij de politie, omdat joden er werden belaagd.

Vorige week werd bekend dat in het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes een schuilsynagoge heeft, omdat joden bang zijn voor problemen.

Lokjood
PvdA'er Ahmed Marcouch riep vorige week op om een lokjood in te zetten om het toenemende antisemitisme een halt toe te roepen.

'Wat mij betreft zet je een lokjood in, maar je pakt ze. Je moet alles doen om de pakkans te vergroten. Het lijken incidentjes, maar dit is ernstig.'

Vorige week meldde het NIW dat kinderen van de Joodse school Rosj Pina tijdens de avondvierdaagse ook uitgescholden werden.  Het Parool meldde dat het uitschelden van Joodse kinderen de afgelopen vijf jaar is toegenomen.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.