15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Is geweld tegen joden en homo's soms normaal?
Publicatiedatum: zondag 20 juni 2010 Auteur: De Redactie | 783 keer gelezen
Antisemitisme binnenland »

Waarom is er zo weinig publieke verontwaardiging over toenemende agressie van Marokkaans-Nederlands straatschorem?

In een onrustbarend artikel in NRC Handelsblad van zaterdag 12 juni beschrijft freelance journalist Paul Andersson Toussaint hoe het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes tegenwoordig een schuilsynagoge heeft, Sjoel West. ‘De meerderheid van de joden wil niet dat de sjoel zichtbaar is als synagoge, uit angst voor problemen, discriminatie en scheldpartijen van het Marokkaans-Nederlandse straatschorem in de buurt.'
 
In het stuk laat Toussaint tal van joodse Amsterdammers aan het woord die zich niet meer met keppeltje op straat durven begeven, omdat zij dan bespuugd, bespot of zelfs lichamelijk geïntimideerd worden: ‘Hé, Hitler is er eentje vergeten.'

Het betreft allemaal wijken waar Marokkanen zijn oververtegenwoordigd. Zondag 20 juni is om 12:00 uur op Nederland 2 een uitzending te zien uit deze contreien, 'De keppel, de bedreiging en de verborgen camera', waarin twee orthodox-joodse scholieren worden gevolgd.  
 
Verontwaardiging
Terwijl Geert Wilders door heel politiek correct Nederland wordt gekapitteld voor zijn generieke opvattingen en ongenuanceerde uitlatingen over moslims, is er relatief weinig publieke verontwaardiging over de wijze waarop jonge Marokkaanse Nederlanders in de publieke ruimte redelijk ongestoord hun antisemitisme kunnen botvieren.
 
Maar wat Marokkaanse Nederlanders denken en zeggen over joden, gaat nog een tandje verder dan wat Wilders beweert over moslims. Overigens heeft die nooit gezegd dat álle moslims Nederland uit moeten, zoals tegenstanders zijn woorden uitleggen, hij had het over criminele moslims en ‘straatterroristen' met dubbele nationaliteit.
 
Vinexwijk
Niet alleen joodse Nederlanders hebben het steeds zwaarder te verduren. Het is met de dag onveiliger om ostentatief als homo over straat te gaan in wat ooit de ‘gay capital of the world' was. Of om als homostel in vinexwijk de Leidsche Rijn in Utrecht te wonen. Twee mannen zijn er uit hun koophuis getreiterd door Marokkaanse jeugd. Er is nog niemand gearresteerd, omdat er niet genoeg bewijs is, aldus burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA).

De onrust over het toenemende anti-homogeweld leidde afgelopen zondag tot een spontaan protest bij het homomonument in de schaduw van de Amsterdamse Westertoren. In aanwezigheid van het nieuwe PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch kwamen honderden demonstranten bijeen. 
 
Behandeling
Marcouch wond er geen doekjes om: ‘Deze jongens hebben een speciale behandeling nodig. Ze moeten geknipt en geschoren worden, voordat ze weer op straat staan.' Hij wees erop dat er geen hek om Nederland staat, daarbij degenen aansprekend die de vrijheid en tolerantie blijkbaar niet kunnen verdragen. Later in de week bepleitte hij zelfs het inzetten van 'lokjoden'.
 
Waarom laten niet meer politici en media dit soort teksten horen? Waarom zo weinig aandacht voor deze zaken? Wie uit intolerantie onze joden of onze homo's geweld aandoet, heeft toch niets in Nederland te zoeken?


Bron: Elsevier

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.