16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Ervaar wat het is om een keppeltje te dragen in Amsterdam
Publicatiedatum: maandag 21 juni 2010 Auteur: De Redactie | 1.042 keer gelezen
Nazi's, Antisemitisme buitenland, islamitische fascisme »
Hitlergroeten en nageroepen worden zijn schering en inslag voor Joodse Nederlanders

Kun je met een keppel echt niet ongemoeid over straat lopen in Amsterdam? De Joodse Omroep in Nederland nam de proef op de som en stuurde een reportageteam met verborgen camera op willekeurige plaatsen door de stad. Rabbijn Van de Kamp is van oordeel dat de situatie in Amsterdam voor de scholieren stilaan onhoudbaar wordt omdat ze keer op keer geïntimideerd worden door groepen Marokkaanse jongeren. De filmploeg volgde rabbijn Lody Van de Kamp en twee middelbare scholieren terwijl die door enkele Amsterdamse wijken wandelden.

Helaas is de toestand in ons land niet anders: de directie van het Brusselse Maimonidesatheneum heeft zijn leerlingen de raad gegeven om in geen geval nog langer met een keppel rond te lopen in onze hoofdstad. Ook in Antwerpen worden Joden vaak het slachtoffer van verbale en fysieke agressie. Volgens Rabbijn Van de Kamp mag de overheid het niet zover laten komen dat Joden verplicht worden omwille van hun eigen veiligheid hun keppel af te zetten maar moet de politie een duidelijker mandaat krijgen van de overheid om op te treden tegen toestanden die voor een democratie op zijn zachtst uitgedrukt ‘beschamend' zijn.

Misschien enige relativering: niet alleen Joden maar ook meisjes, vrouwen, gehandicapten en homoseksuelen en andere passanten worden vaak uitgescholden of nageroepen door allochtone hangjongeren. Wellicht is dus de vraag aan de orde of hier een gebrek aan opvoeding een rol speelt en hoe een onderwijsprogramma ouders in hun pedagogisch te kort schieten kan ondersteunen. 
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.