20 Tisjri 5782 | 26 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wederom provocatie van vrouwen aan de Kotel (Westerlijke Muur; Klaagmuur)
Publicatiedatum: dinsdag 13 juli 2010 Auteur: Redactie | 1.185 keer gelezen
Redactie, Kotel [Klaagmuur], Women of the Wall, Vrouwen in het Jodendom »
Enige tijd geleden heeft Jodendom-online bericht over De Kotel Vrouwen geschreven die strijden voor gelijkwaardigheid van de vrouw aan - voor Joden - de belangrijkste muur van de wereld. Dit houdt in dat zij er naar streven dat vrouwen ongestoord met tallis en tefillien om daar kunnen dawnen. De vrouwenactiviste en voorzitter van De Kotel Vrouwen Anat Hoffman wist deze week weer manier te vinden om nogmaals in opspraak te komen. Dit meldde Arutz Sheva gisteren.

Eergisteren is zij met Torarol en al teruggekeerd naar de Kotel. Dit is in strijd met de Halacha - de Joodse Wet - waardoor dit omschreven mag worden als onaanvaardbaar gedrag op een religieuze plaats. Daarom werd Hoffman wederom gearresteerd. Eerder werd zij de toegang tot de Kotel oor 30 dagen ontzegd en werd er een boete van 5000 sjekel haar ten laste gelegd. De vrouwen beweerden stellig dat zij de regels niet hebben geschonden omdat het de vrouwen toestaan is Tora aan de Kotel te lezen.

De rabbijn die verantwoordelijk is voor de Kotel - rabbijn Shmuel Rabinowitz - noemt het handelen van Hoffman een onderdeel van een "fanatieke politieke strijd van een extremistische groepering". Hij voegde er aan toe dat de Kotel een heilige plaats is waar het Joodse volk de mogelijkheid hebben om een eenheid te vormen, in plaats van een plaats van polarisatie. Hij vindt de timing van deze daad dubieus, omdat maandag "de aanvang was van de negen dagen voor Tisja Be'Av, een rouwperiode dat uitmond tot de groote rouwdag Tisja Be'Av waar wij de verwoesting van de Tempel bewenen als gevolg van onderlinge haat". De conservatieve 'Masoriti' beweging reageerde hierop dat de gehele Kotel tot de gehele natie behoort. Iets wat nooit onkend is. Daarom is de toelichting van Rabbi Avi Shafran en het filmpje "Women's Rights At Western Wall" verhelderend.

Vorig jaar nog zei Rabbi Avi Shafran, directeur van de publieke zaak voor Agudath Israel van Amerika, nog dat "mensen van alle geloven en van alle stromingen van de Joodse naleving bij de Kotel welkom zijn. Er wordt van hen alleen verwacht de gevoelens van degene te respecteren die daar altijd komen bidden en zij moeten zich naar behoren gedragen. Degene die niet blij zijn met *de beslissing van van de Israëlische Hooggerechtshof van 2003, heeft het recht om daar niet mee eens te zijn. Maar als zij er voor kiezen om de wet opzettelijk te overtreden, dan moeten zij door middel van het Hof vervolgd worden op grond van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het is dan ook niet de bedoeling dat zij zichzelf portretteren als onschuldige slachtoffers die zich af vragen wat zij nu precies verkeerd zouden hebben gedaan. Mensen van alle geloofsovertuigingen zijn bij de Kotel welkom zoals zij zijn. Echter uit respect voor de Joodse historische en spirituele verbintenis met deze plaats, moeten de openbare diensten binnen de normen van fatsoen uitgevoerd worden."

*een speciaal gebied op Robinson's Arch werd voor vrouwen vrij gemaakt die behoefte hebben op feministische wijze hun religieuze diensten tot uiting te brengen.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.