25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël geeft Libisch hulpschip Gaza (g)een ultimatum
Publicatiedatum: dinsdag 13 juli 2010 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.097 keer gelezen
Flotilla, Libië, Hulpgoederen en financiële steun »
Voor middernacht moet het Libische schip met hulpgoederen van koers wijzigen, anders neemt de Israëlische marine maatregelen. De zoon van dictator Muammer Khadaffi zit in het bestuur van de liefdadigheidsorganisatie die het schip stuurt. Met de actie wil Libië de blokkade van Gaza proberen te doorbreken.

Israël dreigt oorlogsschepen naar het hulpschip de Amalthea te sturen om het te dwingen naar de Israëlische haven Ashdod koers te zetten. Israël heeft eerder diplomaten ingezet om te proberen het schip naar Egypte te laten varen, maar dit mislukte. Ook een oproep van Israël naar de VN om in te grijpen, haalde niets uit.

Zaterdag is het schip vanuit Griekenland vertrokken. Als alles volgens plan verloopt, zou de Amalthea morgenochtend Israëlische wateren binnenvaren. Dit wil Israël koste wat kost voorkomen. Aan boord van het schip zijn volgens Libië hulpgoederen en symphatisanten van de Palestijnse zaak aanwezig. Israël vreest dat er via de schepen wapens voor de radicale Palestijnse groepering Hamas worden binnengesmokkeld.

Enteren
Eerder probeerde een konvooi schepen met hulpgoederen de zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken. Toen de schepen door Israëlische commando's werden geënterd, braken er gevechten uit, waarbij negen Turkse opvarenden van de schepen om het leven kwamen.

Een aantal opvarenden wilde sterven als martelaar en viel de Israëlische soldaten die het schip wilden onderzoeken met ijzeren staven en stoelen aan.

Israëlisch onderzoek heeft uitgewezen dat de Israëlische aanval op het konvooi slecht voorbereid was. De commando's stuitten onverwacht op veel verzet en openden het vuur. Het geweld was wel gerechtvaardigd, blijkt uit het onderzoek van het Israëlische leger.

Kritiek
De aanval op het hulpkonvooi kwam Israël internationaal op veel kritiek te staan. Israël heeft de blokkade van de Gazastrook versoepeld, waardoor nu bijvoorbeeld ook bouwmaterialen mogen worden ingevoerd.

Het IDF op Twitter:  Ter verduidelijking: in tegenstelling tot berichten in de media, er is geen ultimatum aan de bemanning van de Libische boot door de Israëlische marine verleend.

Israël en de Libische dictator Muaar Qaddafi zijn in het geheim in gesprek om een aanvaring op zee te voorkomen. Dit meldde Arutz Sheva vanmorgen.

Qaddafi wilt dat Israël garandeert dat de 2000 ton hulpgoederen Gaza bereikt, terwijl Israël er op aandringt dat de goederen via de Israëlische grenzen of aan de grenzen van Egypte afgeleverd worden. Op dit moment vaart de Almathea op internationale wateren en ondergaat het schip volgens de kapitein een reparatie, maar gaf gelijk aan dat de bestemming onder Chamas bestuurde Gaza zal zijn. De de Griekse eigenaar van het schip geeft een tegenovergestelde melding. Hij beweert dat de bestemming van het schip El Arish, Egypte, zal zijn. "We zullen ervoor kiezen om uit te varen naar de haven van El-Arish en met hulp zullen de goederen overdragen worden aan Gaza."

De Israëlische marine schepen blijven het schip volgen, maar willen een eerdere aanvaring zoals met de Turkse terreuractivisten proberen te voorkomen. Het Libische schip heeft 21 passagiers aan boord, van Libische, Syrisch, Nigeriaanse, Cubaanse en Algerijnse afkomst. Het schip wordt door een liefdadigheidsorganisatie van Qaddafi zelf gesponsord. De organisatoren zeggen dat er geen wapens aan boord zijn en hebben naar hen zeggen vredelievende intenties.

Maar daar bestaan twijfels over. Een rapport, gepubliceerd door de Inlichtingen-en Terrorisme Informatie Center stelt dat de enige taak van de Libische stichting is om het beleg van de Gazastrook op zee te breken. Volgens de gepubliceerde bevindingen zijn de Libiërs van plan om Israël onder druk te zetten door toegang tot Gaza volgens de regels van Chamas op te eisen om zo de 'hulpgoederen' aan te kunnen leveren.

Bovendien blijkt er een politieke overweging achter deze Libische flottielje te zitten. Libie wilt hun positie binnen de Arabische Liga versterken en het breken van het beleg kan een mooie aanvang zijn.

Amerika bepleit dat de goederen via de gevestigde kanalen geleverd worden, zodat deze door Israël gecontroleerd kunnen worden om vervolgens overgedragen te kunnen worden aan Gaza. Amerika zou de Libische regering aangedrongen hebben om onnodige confrontaties te vermijden.


Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.