25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geen bouwstop van Joodse woningen in Jeruzalem
Publicatiedatum: dinsdag 10 augustus 2010 Auteur: De Redactie; nawoord door Brabosh | 1.237 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Jeruzalem [Al-Quds], Verenigde Naties, UNRWA, Bouwplannen »
Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem heeft zondag benadrukt, dat de Joden vergunningen zullen blijven ontvangen om te bouwen in de oostelijke helft van de stad, ondanks het verzoek van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, hen daarvoor vergunningen te weigeren. In zijn gesprek, afgelopen vrijdag, met de Israëlische minister van defensie Ehud Barak in New York, drong Ban Ki-moon er op aan, dat Israël de tien maanden durende Joodse bouwstop in Judea en Samaria verlengt, en deze zelfs uitbreidt tot die delen van Jeruzalem die worden opgeëist door de Palestijnen.

In een verklaring voor The Jerusalem Post, zei Barkat's woordvoerder dat de burgemeester "de racistische suggestie van de VN secretaris-generaal veroordeelt, dat bouwvergunning in Jeruzalem moeten worden afgegeven op basis van godsdienst, ras of nationaliteit." De woordvoerder wees er op, dat het weigeren van bouwvergunningen op dergelijke gronden overal elders op de wereld onwettig zou zijn, en dat Barkat voornemens is "op gelijke wijze bouwvergunningen te blijven afgeven aan Joden, Christenen en Moslims in geheel Jeruzalem."

In het afgelopen jaar heeft de internationale gemeenschap in toenemende mate overdreven gereageerd op het bouwen van Joodse woningen aan de oostkant van Jeruzalem. De Palestijnen benadrukken, dat zij geen vrede met Israël zullen sluiten, tenzij de helft van Jeruzalem, met inbegrip van de Oude Stad en de Tempelberg, aan hen is overgedragen.

Iemand zal toch ooit aan Ban Ki-moon, voorzitter van de Verenigde Naties, tijdens een korte les geschiedenis, moeten uitleggen waar precies Jeruzalem ligt en welk locatie in Israël aanspraak kan maken op die plaatsnaam. Want daar lijkt binnen de Verenigde Naties nog steeds verwarring over te bestaan. Het deel dat ‘Oost-Jeruzalem' wordt genoemd, bestaat niet en is in feite een verzinsel van de Arabieren. Dat ‘Oost-Jeruzalem' is historisch gezien het authentieke Jeruzalem dat al 3000 jaren de hoofdstad is van het Joodse volk. ‘Oost-Jeruzalem' - Jeruzalem dus - werd tussen 1948 en 1967 illegaal bezet gehouden door Jordanië en werd - samen met Judea en Samaria - op 24 april 1950 door het Hasjemitische Koninkrijk de facto geannexeerd, annexatie die enkel door G-B en haar vazalstaat Pakistan werd erkend. Die anomalie werd tijdens de Zesdaagse Oorlog ongedaan gemaakt toen generaal Mosje Dayan aan het hoofd van het IDF op 7 juni 1967 de Tempelberg innam en Jeruzalem herenigde.

Wanneer je over ‘Oost-' spreekt moet er ook een ‘West-Jeruzalem' zijn, die ook de Nieuwe Stad wordt geheten. Dat stadsdeel werd halverwege de 19de eeuw aangelegd buiten de stadsmuren van Jeruzalem. Daarvoor bestond er alleen het antieke Jeruzalem, dat door de VN en de rest van het kwartet tot op vandaag smalend ‘Oost-Jeruzalem' wordt genoemd. Het [Oost-]Jeruzalem waar het kloppende oude hart van de stad zich bevindt met de Tempelberg en de Klaagmuur, de Joodse begraafplaats, het Joodse Kwartier, de Olijfberg, de stad van David, de Zionberg, het Hadassah Hospitaal en de Hebreeuwse Bibliotheek enz.

Als we met zijn allen het eindelijk eens kunnen zijn welk deel van de wereld historisch Jeruzalem is, kunnen we misschien eindelijk onderhandelingen starten over vrede. Maar wat mij betreft hoeft dat allemaal niet zo nodig. Omdat zelfs het bestaansrecht van ‘West'-Jeruzalem tot aan 1967 als hoofdstad van Israël, nooit door de naties van de wereld (inclusief België en Nederland) werd erkend. Dat historisch onrecht ongedaan maken zou - om te beginnen - al een goed signaal zijn aan Israël. Het opnieuw afstaan van Jeruzalem [dixit Oost-Jeruzalem] of delen ervan aan de Arabieren, zelfs niet van één enkele dunam, is wat mij betreft compleet onbespreekbaar.

Ten andere, de Palestijnen hebben officieel al een staat en dat sinds 1923. Die Palestijnse staat heet Jordanië en haar hoofdstad is Amman. Twee miljoen nazaten van Palestijnse vluchtelingen die tussen 1947 en 1949 uit Israël zijn gevlucht, vonden een nieuwe thuis in Jordanië en de meesten onder hen hebben ook de Jordaanse nationaliteit en volledige burgerrechten. Toch leven naar schatting nog 300.000 van hen in vluchtelingenkampen van de UNRWA. Hoe dat 62 jaar na datum nog altijd mogelijk is en de mensen nooit werden opgenomen in de maatschappij waar ze al generaties leven, wonen en werken, dàt zult u aan de UNRWA en aan de Arabische [moslim]wereld moeten vragen, die hen al die jaren volledige integratie en assimilatie hebben geweigerd.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.