21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Terugtrekking door Israël uit Gaza in 2005 was een historische vergissing
Publicatiedatum: zaterdag 14 augustus 2010 Auteur: De Redactie | Devorah | 1.244 keer gelezen
Chamas, Gaza, Yesha - Westbank, Redactie, Gush Katif, Tweestatenoplossing »

Steeds meer stemmen gaan op om de Gazastrook terug te heroveren en Hamas voorgoed uit te schakelen. Zolang Hamas Israël op gewelddadige wijze blijft provoceren, komt er geen vrede.

Bovendien blijft de situatie in de Gaza rivaal al-Fatah in de Israëlische provincies Judea & Samaria (westoever van de Jordaan) zodanig onder permanente druk houden, waardoor Fatah extreme standpunten blijft herhalen om nog niet meer radicale Palestijnen in de klauwen van de islamistische Hamas te drijven. De militaire uitschakeling van Hamas zou aldus de druk van de stoomketel halen en al-Fatah terug naar de onderhandelingstafel doen keren. Het is een feit dat de terugtrekking uit Gaza in 2005 alleen maar naar meer geweld heeft geleid. Het wordt tijd dat het IDF naar Gaza terugkeert, de draad weer opneemt waar het die op 18 januari 2009 heeft laten vallen en het werk afmaakt. Of zoals Daniel Greenfield het onlangs verwoordde:

"Omdat Hamas niet bereid is om te onderhandelen over een permanente vrede en toegewijd blijft aan het terrorisme en oorlog. [..] Zoals bekend wil Egypte de Gazastrook niet [terug] hebben [zoals de Gaza tussen 1949 en 1967 bezet werd door Nasser's Egypte]. Fatah is niet bereid om de Gazastrook te heroveren. Hamas is absoluut niet bereid om een permanente vrede te onderhandelen. Het enige wat Israël nog overblijft is de Gazastrook te heroveren, Hamas verdrijven en de controle over het gebied herwinnen. Dit zal leiden tot een korte periode van geweld, maar uiteindelijk langdurige vrede brengen. In tegenstelling tot het huidige scenario zoals door de regering van Obama werd aangenomen, die leidt tot zowel een korte termijn van geweld en een langdurige catastrofale tijd als vooruitzicht."

gush

Gush Katif (Gaza) augustus 2005: de eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook zonder dat er iets tegenover stond en die integendeel alleen maar meer geweld tegen Israël heeft opgeleverd en de directe oorzaak was van de Gaza oorlog 4 jaar later, heeft diepe wonden geslagen in de Israëlische samenleving. De roep om orde op zaken te stellen en Hamas definitief te vernietigen, klinkt steeds luider

Ook LA Times noemt terugtrekking uit Gaza een vergissing
Zelfs de meest liberale commentatoren over vredesproces in het Midden-Oosten gaan inzien dat het een vergissing was voor Israël om in 2005 eenzijdig de 10.000 Joden die in de Gazastrook woonden te ontwortelen.

In een artikel in de zondageditie van de Los Angeles Times schrijft columnist Edmund Sanders dat de terugtrekking, uitgevoerd door de toenmalige premier Ariel Sharon onder zware Amerikaanse druk, een inschattingsfout van alle betrokken partijen was. Sanders merkte op dat hoewel "de terugtrekking brede steun genoot op dat moment", zowel in Israël als in het buitenland, "bijna niemand het vandaag een succes noemt".

Onder de negatieve gevolgen van de terugtrekking, erkent Sanders, is dat het "Hamas hielp aan de macht te komen... De veiligheid voor de Israëli's is niet verbeterd - en zelfs verslechterd ... Het heeft bijgedragen aan de toename van het internationale isolement van Israël ... Het wekt twijfels over de vraag of de Palestijnen daadwerkelijk klaar zijn voor de soevereiniteit ... [en] het maakte Israëliërs cynischer over de kansen voor toekomstige land-voor-vrede overeenkomsten".

Net voor de zogenaamde "terugtrekking" beloofden Sharon en de regering-Bush aan de Israëliërs dat de volledige overdracht van de Gazastrook aan de Palestijnen een sfeer zou scheppen die bevorderlijk zijn voor afsluitende vredesonderhandelingen en Israël meer de vrije hand zou geven om zich te verdedigen, wat op zijn beurt zou leiden tot een afschrikmiddel tegen de voortdurende Palestijnse aanvallen vanuit Gaza.

In werkelijkheid schilderde Hamas de terugtrekking af als Israëlische aftocht, veroorzaakt door zijn "verzet" en kwam met dit beeld tot een indrukwekkende verkiezingsoverwinning en uiteindelijk de militaire overname van Gaza. Hamas heeft vervolgens in 2008 over een periode van zes maanden duizenden raketten afgevuurd op het zuiden van Israël, wat een Israëlische invasie van de kuststrook bespoedigde

De internationale gemeenschap heeft, in plaats van haar woord te houden dat Israël meer de vrije hand zou hebben in het afrekenen met terreur van uit Gaza na de terugtrekking, Israël de schuld gegeven voor het beginnen van de "Gaza oorlog" en de Joodse staat beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.