22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Hoe wij Israel kunnen helpen
Publicatiedatum: zondag 23 juli 2006 Auteur: Zwi Goldberg | 1.541 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Gilad Shalit, De Libanonoorlogen »
De Rebbe

Terwijl deze regels geschreven worden, zijn de harten en gedachten van Joden over de hele wereld bij hun broeders en zusters in het land Israël; bij de gekidnapte Israëlische soldaten, die worden vastgehouden door wrede en boosaardige terroristen; bij hun families en geliefden, die angstig wachten op een bericht over hun lot; bij de bewoners van zuid en noord Israël, die leven onder een dodelijke regen van vuur op hun kleuterscholen en winkelcentra. De meeste van ons zijn honderden of duizenden kilometers verwijderd van het crisiscentrum; toch schreeuwen wij het uit: „Wat kunnen we doen?”
Terwijl onze soldaten hun leven riskeren om de terroristische dreiging die boven ons volk hangt uit te roeien, vraagt iedere Jood zichzelf af: „Wat kan ik doen om te helpen

Is er iets dat wij kunnen doen?
De Lubavitcher Rebbe, Rabbi Menachem M. Schneerson, zijn aandenken zij tot zegen, leerde ons dat er inderdaad wat gedaan kan worden. De Rebbe leerde ons de kracht van een mitswa. Een mitswa, een G-ddelijke daad, heeft de kracht om diep te rijken in het hart van ons wezen – waar wij allen één zijn en waar de fysieke afstand tussen ons van geen belang is. Daar brengt een positieve daad van onze kant redding voor een broeder of zuster in nood.

De oproepen van de Rebbe in het verleden
 1. Aan de vooravond vande Zesdaagse oorlog in 1967, toen de hele wereld de ondergang van Israël voorspelde, startte de Rebbe de tefillin campagne, en verzekerde ons dat ons grote wonderen te wachten stonden. Hij citeerde de G-ddelijke belofte dat door de verdienste van de mitzva van tefillin, „alle volken van de wereld zullen zien dat de Naam van G-d op jou genoemd is, en zij zullen je vrezen” (Deut. 28:10).
 2. In de zomer van 1973, kort voor de verrassende uitbraak van de Jom Kippoer oorlog, vroeg de Rebbe dat Joodse kinderen bij elkaar zouden komen om te bidden en woorden van Tora te zeggen bij de „Klaagmuur” en op andere plaatsen in Israël, ter vervulling van het vers: „Uit de mond van jonge kinderen vestigde U de kracht… om de vijand te neutraliseren” (Psalmen 8:3).
 3. In 1976, tijdens de Entebbe gijzeling crisis, moedigde de Rebbe de uitvoering van de mitsva van de mezoeza aan en benadrukte de bescherming die het brengt. Zoals onze Geleerden gezegd hebben: „Een koning van vlees en bloed zit in zijn paleis en zijn dienaren beschermen hem vanbuiten af. Maar jullie slapen op jullie bedden, en G-d bewaakt jullie (d.w.z. doormiddel van de Mezoeza op je deurposten) van buiten
 4. In 1982, tijdens de Libanon Oorlog, startte de Rebbe een campagne dat iedere Jood een letter in een Tora-rol zou verkrijgen, om zo de Joodse eenheid te bevorderen.
  Bij tal van andere gelegenheden, toen het volk van Israël bedreigd werd door zijn vijanden, drong de Rebbe erop aan om te reageren met Tora-studie, gebed en liefdadigheid.
Tijdens conflicten in het verleden in het Land Israël en in tijden van gevaar voor het Joodse volk, deed de Rebbe praktische suggesties voor mitswot die G-ds zegen en bescherming zouden geven (zie inzet hierboven).
Laat ons de kracht van het goede niet onderschatten! Met een enkele goede daad van onze kant kunnen wij allen bijdragen tot de overwinning en veiligheid van onze mede-Joden in Israel.
Neem een minuut om een of twee van de volgende dingen te doen. Het maakt verschil uit!

 1. Tora-studie (een suggestie: de dagelijkse afdeling vanTora)
 2. Zeg een gebed voor de veiligheid van Gilad ben Avivah Shalit, Eldad ben Tovah Regev, en Ehud ben Malka Goldwasser, de gekidnapte soldaten; voor de soldaten van het Israëlische Verdediging Leger (IDF), en voor alle bewoners van het Heilige Land (suggestie: Psalm 20 wordt traditioneel gezegd in tijden van nood).
 3. Liefdadigheid: Doe een munt in een liefdadigheidsbusje, geef geld of een geschenk aan iemand in nood of aan een liefdadigheidsinstelling, of steek een helpende hand uit naar iemand die dat nodig heeft.
 4. Tefillien: Wanneer je al iedere dag tefillien legt, moedig dan een vriend aan dat ook te doen. En wanneer je nog geen tefillien legt, is het nu een goed moment om daarmee te beginnen! Vraag je Rabbijn om assistentie.
 5. Mezoeza: Wanneer je nog geen mezoeza hebt, schaf er dan nu een aan! En als je er al een hebt, is het misschien tijd om hem te laten controleren, om er zeker van te zijn dat de letters op het perkament niet uitgewist of verflauwd zijn door de tijd.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.