16 Aw 5780 | 06 augustus 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Olmert en Melchior wijzen Europa scherp terecht
Publicatiedatum: maandag 07 augustus 2006 Auteur: De Redactie | 1.189 keer gelezen
Chamas, Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Europese Unie, Ehud Olmert »
IDF-er toont comapssie voor een Libanees meisje

BERLIJN - Premier Ehud Olmert van Israël heeft in felle bewoordingen kritiek geuit op de Europese leiders. Volgens Olmert heeft Europa niet het recht Israël te bekritiseren vanwege de vele burgerdoden die vallen bij het offensief in Libanon.

De premier maakte gisteren in de Duitse krant Welt Am Sonntag een vergelijking met Kosovo.

,,Waar halen zij het recht vandaan om tegen Israël te prediken? Europese landen vielen Kosovo aan en doodden tienduizend burgers. Tienduizend. En geen van die landen had daarvoor ook maar geleden onder een enkele raket.’’ Hij voegde eraan toe de aanval op Kosovo niet te bekritiseren, maar zei: ,,Alstublieft, predik niet tegen ons over de behandeling van burgers.’’

Kosovo wordt vanaf juni 1999 bestuurd door de Verenigde Naties, nadat hevige bombardementen een einde hadden gemaakt aan de Servische acties tegen etnisch Albanese separatisten. Volgens sommige schattingen kwamen honderden burgers om bij de bombardementen die 78 dagen duurden. In zijn oorlog tegen de Hezbollah heeft Israël in ruim drie weken honderden burgers gedood.

Ook Israël lijdt forse verliezen. Bij raketaanvallen op Noord-Israël zijn tientallen mensen omgekomen. Gisteren sneuvelden twaalf reservisten in Kfar Giladi. Later op de dag kwamen bij een aanslag in Haifa drie mensen om en raakten meer dan honderd personen gewond.

Leden van de VN-Veiligheidsraad werken onder aanvoering van de VS en Frankrijk aan beëindiging van de strijd. Een resolutie daartoe komt mogelijk al een dezer dagen in stemming.

Bron: Algemeen Dagblad 07-08-2006 Citaat van Knessetlid rabbijn Michael Melchior in NIW 3 aw 5766/28 juli 2006

"Ik ben, ondanks alles, voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten. Als Joden kunnen we ons eigenlijk alleen optimisme permitteren. Wij vertonen een unieke mix van democratische praktijken en traditionele waarden. Daarom kunnen wij een belangrijke bijdrage aan vrede leveren. Maar de Europeanen zijn wel de laatsten om ons eraan te herinneren hoe wij ons moeten gedragen - dat verafschuw ik!
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.