17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
5000ste militair van het IDF toegetreden tot het Jodendom
Publicatiedatum: zondag 23 januari 2011 Auteur: Redactie | 1.128 keer gelezen
Gioer, IDF, Redactie, Maatschappij »
Naast dat het IDF - de Israëlische Defensie is, heeft het zich ook als een centrum voor Joodse studie ontwikkeld waar duizenden militairen die niet volgens de Halacha Joods zijn kunnen deelnemen aan cursussen Jodendom. Grofweg 800 mensen per jaar doen vervolgens gioer. Danzij dit centrum zal binnenkort de 5000ste gioer vanuit het IDF zal binnenkort plaatsvinden, schreef Arutz7 onlangs.

17.000 niet Joodse militairen hebben deelgenomen aan een leerprogramma 'Jodendom' waarvan praktisch 5000 van hen gioer hebben gedaan. De meeste Tsabra's (oorspronkelijke bewoners van Israël) hebben een Joodse ouder of grootouder maar zijn volgens de Halacha, de Joodse Wet, niet Joods. Je bent uitsluitend Joods wanneer je moeder Joods is. Twee derde van de militairen die gioer hebben gedaan zijn vrouw. Dit betekent dat de kinderen die zij zullen krijgen, Joods zullen zijn.

Afgelopen woensdag heeft de Immigratie en Absorptie Comité gegevens vrij gegeven over de allochtone militairen en geriem (niet-Joden die door gioer Joden zijn geworden). De Knesset besprak de rol die allochtone militairen binnen het leger spelen, maar ook de wijze waarop het IDF met de immigrante absorptie omgaat.
Volgens de gegevens is een van de vijf IDF militairen niet in Israël geboren. In 2010 waren 40.000 militairen immigranten. Vijfenzestig procent van de allochtone soldaten werden in de voormalige Sovjet-Unie geboren en 12,5% in Ethiopië.

Het Amir-programma
Ook besprak Luitenant-kolonel Carmit Naftali het Amir-programma. Het Amir-programma is ontwikkeld voor militairen uit Ethiopië waar zij de eerste zeven weken van hun dienstverlening afzonderlijk worden getraind en voorbereid voor posities binnen de elite van het IDF. Tijdens de laatste drie maanden van de militaire dienst, helpt hetzelfde programma de militairen om zich voor het Hoger Onderwijs of een Beroepsopleiding voor te bereiden.

Eenzame soldaten
Ook werd er bekend gemaakt dat 2100 van de immigranten 'eenzame soldaten' zijn. Dat is een begrip voor militairen die geen ouders in Israël hebben wonen. Volgens Adviseur Tzvi Oud is er sprake van wel 3000 'eenzame soldaten'.
Het IDF zou meer gebruik moeten maken van 'eenzame soldaten' om ervoor te zorgen dat de talenten van de immigranten binnen hun posities beter weerspiegelt worden, meent Oud. "Soldaten die in Israël aankomen, nadat zij een academische training elders hebben gevolgd, krijgen normaliter een positie waar hun vooropleiding niet benut wordt."

Sam Kadosh, die met Franstalige Israëlische studenten werkt, stelt voor om het leger nauw samen te laten werken met de leiders van allochtone organisaties. "Dit zorgt ervoor dat jonge mannen die een alijah overwegen, zich afvragen of zij nu wel of niet het leger moeten dienen."

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.