22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toetredingen binnen het IDF nog minder dan kosjer
Publicatiedatum: maandag 31 januari 2011 Auteur: Redactie | 1.352 keer gelezen
Gioer, IDF, Redactie, Maatschappij, Eli Yishai »

Sefardische Opperrabbijn Shlomo Amar

Toonaangevende Ashkenazische rabbijnen hebben het besluit van Sefardische rabbijnen Ovadia Yosef en Shlomo Amar – die de grootschalige IDF conversies tot nu toe goed hebben gekeurd – openlijk aan de kaak gesteld. Dit meldde Israeli Uncensored News naar aanleiding van de berichtgeving dat de 5000ste militair van het IDF toegetreden is tot het Jodendom.

Het protest legt de basis voor een schisma waarin duizenden bekeerlingen die als Joods worden beschouwd, niet als Joods erkend zullen worden door de Asjkenazische Joodse Religieuze Autoriteiten. In een brief van de Asjkenazische Charedische gemeenschap, wordt de Sefardische Opperrabbijn Shlomo Amar streng bekritiseerd omdat hij alle toetredingen binnen het IDF die tot nu toe hebben plaatsgevonden heeft goed gekeurd. De Opperrabbijn heeft wel duidelijk gemeld dat vanaf dit ijkpunt de toetredingen binnen het IDF gecoördineerd moeten worden door het Opperrabbinaat.

De positie van Opperrabbijn Amar kan ten aanzien van deze geriem (toegetredenen) een belangrijke obstakel worden binnen de traditionele positie betreffende de gioer. Rabbijnen zijn altijd duidelijk in geweest dat oprechtigheid bewezen dienen te worden middels daden. Gebrek op naleving is gewoonweg een gebrek aan oprechtheid. Echter volgens Rabbi Amar kan een gioer nimmer teruggedraaid worden, omdat niemand kan weten wat de intentie van de ger is, op het moment dat hij als niet-Jood toetrad tot het Jodendom. Verwarring alom.

Dat de Asjkenazische Autoriteiten een vraagteken achter de gioer binnen het IDF zetten, is om het feit dat toetreding in Israël haast als koehandel wordt beschouwd wie wel en wie niet na zijn/haar gioer als Jood wordt erkend. Zo heeft Minister-President Benjamin Netanyahu de Sjas-partij beloofd dat hij de wetvoorstel over de gioer zou laten vallen, wanneer Sjas-partij alle toetredingen binnen IDF die tot nu toe gedaan zijn, zal erkennen. Hoewel het als een goede praktische oplossing lijkt, wordt deze toetredingen door de Asjkenazische Autoriteiten ongeldig verklaard. Je kunt op die wijze veel moeilijker bepalen welke toetredingen Halachische juist zijn en welke weer niet.

Partijleider Sjas, Vice Minister-President en Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai

De Sefardische en Mizrahi Charedische Sjas-partij – dat onderdeel van de coalitie van Regering Netanyahu – richt zich om de twee klassen van geriem te voorkomen: de Halachisch juiste toetredingen en de erkenning door Seculiere Staat Israël die niet door rabbijnen worden erkend; oftewel de Liberale toetreding. Dit is op zich een goed voornemen, maar volgens critici stimuleert dit juist dat de Staat niet-Joden aantrekt om gioer te doen die niet op een Halachische (volgens de Joodse Wet) wijze gebeurd, waardoor hier desastreuze problemen kan ontstaan.

Denken aan een echtpaar dat uitkomt op een Liberale wijze, hebben twee kinderen. Deze groeien hun hele leven op in de gedachtegoed dat zij Joods zouden zijn. Dan wordt een van de kinderen – bijvoorbeeld het meisje – verliefd op Mosjele en Mosjele weet niet beter of het meisje met wie hij wilt verloven is Joods. Tijdens de sjiddoech (Joods koppelsysteem voor een Joods huwelijk) wordt het duidelijk dat de toetreding van de ouders van het meisje niet rechtsgeldig is, wat concreet betekent dat het meisje nooit Joods is geweest en dus niet met Mosjele kan trouwen. Werelden storten in elkaar. Dit is een dagelijkse realiteit.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.