15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Wat kan ik doen voor Israël?
Publicatiedatum: vrijdag 11 augustus 2006 Auteur: Onbekend | 1.573 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Chesed »
Het is Joodse traditie dat wanneer je de onderliggende spirituele betekenis van wat er in de wereld gebeurt wilt begrijpen, dan moet je gewoon naar het Tora gedeelte van de week kijken. Aangezien we vorige week V’etchanan lazen, waren verschillende verzen duidelijk relevant aan de situatie in Israël. Bijvoorbeeld:
En je moet je stipt houden aan Zijn wetten en geboden die ik jullie nu opdraag, opdat het jou je kinderen na jou goed zal gaan en opdat je lange tijd zult leven op het land dat de Eeuwige, je G d, je voor altijd geeft. (Deuteronomium 4:40)

In het Tora gedeelte van deze week, Ekev, dat ook in de Sjema staat:
Want als jullie je stipt zullen houden aan de hele omvang van dit gebod dat ik jullie geef om het na te komen, door van de Eeuwige, jullie G d te houden, door helemaal de door Hem aangegeven wegen te gaan en door met Hem verbonden te blijven, dan zal de Eeuwige, al die volken voor jullie uit verjagen en zullen jullie volken groter en machtiger dan jullie zelf verdrijven. (Deuteronomium 11:22-23)

Het Joodse volk is een éénheid. Als je hand pijn doet, zeg je niet: “Wat doet het er toe? Het is mijn hand maar.” Je hand is een deel van jou. Dus ook als een Jood in Israël gekwetst wordt, is hij of zij een deel van ons. De Talmoed, Sjawoe’ot 39B formuleert het zo: "Kol Jizraël aréwiem zè b'zè" - "Alle Joden zijn verantwoordelijk voor elkaar." Aan de berg Sinaï stonden onze zielen te samen en beloofden verantwoordelijkheid voor elkaar.

Er zijn twee belangrijke impulsen die het Joodse volk de verdienste geeft om onze vijanden te verslaan. Ten eerste, onze liefde en bezorgdheid voor elkaar. Ten tweede ons eigen niveau van in acht neming van de mitswot. In feite zijn de twee met elkaar verweven, want als we van onze medejoden in Israël houden en bezorgd om hun zijn dan zullen we bijdragen tot de verzorging van de vluchtelingen uit het Noorden, die ergens anders in het land een veilig onderkomen zoeken; we zullen dawenen en Tehilliem (psalmen) voor hun zeggen; we zullen meer mitswot doen.

Welke praktische stappen kunnen we ondernemen? In de gebeden van Jom Kipoer staat: „Drie dingen kunnen het slechte vonnis afweren – Tesjoewa (onze daden corrigeren), Tefilla (gebed) en Tsedaka (het geven van geld aan behoeftigen).” De beste manier om in deze situatie hulp te bieden aan Israël is door meer mitswot te doen, vooral Tora leren. Hier zijn vijf dingen die we kunnen doen:
  1. Heb je minstens een mezoeza aan de post van je voordeur? (Een mezoeza is feitelijk de rol in de huls die met de hand moet zijn geschreven door een geschoolde schrijver op kosjer perkament.) Zoals het deze week in het Tora gedeelte staat en in de mezoeza:
    En schrijf ze op de deurposten van je huis en aan je poorten. Opdat jullie en jullie kinderen op de grond, waarvan de Eeuwige onder ede aan jullie voorouders heeft beloofd, die aan hen te geven zo lang zullen leven als de hemel boven de aarde staat. (Deuteronomium 11:20-21)
    Je kunt er één kopen bij je lokale Joodse boekhandel, of er één on-line bestellen bij http://www.judaicaenterprises.com Als je instructies nodig hebt bij het ophangen van de mezoeza, kun de vraag stellen aan de rabbijn van de meest dichtstbijzijnde Joodse gemeente in je buurt of aan http://www.aish.com/rabbi/ of http://www.askmoses.com/about.html.
  2. Zet een "poesjke" voor tzedakah klaar – een busje om geld in te doen voor de behoeftigen. En doe er tenminste één keer per dag een munt in. Als je kinderen hebt, geef hun dan ook een munt om in het poesjke te doen.
  3. Besteed tenminste 5 minuten per dag aan het lezen van een bladzijde in de Choemasj (de vijf boeken van Mozes) van het gedeelte van de Tora van die week. (Je zult nog veel meer ontdekken dan wat ik met jullie deel … ) Als je er één koopt, raad ik jullie de editie van A.S. Onderwijzer aan, met Nederlandse vertaling en Rasjie verklaring. [noot van de vertaalster] Voor mensen die goed Engels lezen is de Artscroll Stone editie een aanrader.
  4. Lees Psalmen ter verdienste van onze broeders en zusters in Israël. Hoofdstukken 83,121,130 zijn bijzonder geschikt.
  5. Kijk naar je eigen leven, je eigen daden en gedrag, hoe jezelf de mitswot in acht neemt. Wat kun je doen om te verbeteren? Maak een plan. Zet doelen.
Als je een bijdrage wilt leveren om verlichting te brengen aan families die het noorden van Israël ontvlucht zijn voor de raketten en projectielen van Chezbolla, dan verdienen Jerusalem Fellowships en Migdal Ohr jouw ondersteuning. Zij verzorgen honderden families. Bekijk hun websites om hier meer over te weten te komen en om geld te storten:

http://www.goisrael.org/help en
http://www.migdalohr.org

Alsmede Erets Hazwi, kijk op de site http://groups.msn.com/Jodendom/_whatsnew.msnw
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.