8 Niesan 5780 | 02 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Bestand houdt stand
Publicatiedatum: donderdag 17 augustus 2006 Auteur: Alfred Muller | 920 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Defensie en Veiligheid, De Libanonoorlogen, UNIFIL »
Het bestand tussen Israël en Hezbollah houdt redelijk stand. Er hebben zich slechts enkele incidenten voorgedaan sinds maandagochtend om acht uur ’s morgens plaatselijke tijd het staakt-het-vuren van kracht werd. Burgers keren naar huis: Libanezen zuidwaarts, Israëli’s noordwaarts.

Houd de rust stand? En kunnen Libanezen en Israëli’s hun huizen weer opbouwen? Of is de stilte bedrieglijk? Veel, om niet te zeggen alles, hangt af van hoe Libanon resolutie 1701 van de Veiligheidsraad zal vervullen en hoe andere landen Libanon daarbij zullen helpen.

Resolutie 1701 roept het Libanese leger op naar het zuiden van Libanon te trekken. Dat is het vroegere Hezbollah terrein. Het moet daar – samen met de ‘United Nations Interim Force in Lebanon’ (UNIFIL) - voor de orde zorgen. Het Israëlische leger zal vervolgens wegtrekken. Alleen soldaten van het Libanese leger en UNIFIL mogen wapens dragen in Zuid-Libanon.

De bedoeling is dat een aantal landen, waaronder Frankrijk, troepen gaan leveren aan UNIFIL. De in 1978 opgerichte VN-vredesmacht zal worden uitgebreid van 2000 tot maximaal 15.000 soldaten. De resolutie roept ook op tot "de ontwapening van alle gewapende groepen in Libanon". Dat betekent dus, dat Hezbollah zich in heel Libanon moet ontwapenen.


Maar hoe groot is de kans dat Libanon, geholpen door UNIFIL, Hezbollah zal ontwapenen? In Zuid-Libanon en de rest van dat land? Die kans is klein. Het Libanese leger zal niet optreden tegen Hezbollah. Onder de 15.000 manschappen die naar het zuiden moeten, zitten veel sjiieten. Zij willen geen confrontatie met een militie waarvoor zij sympathie koesteren.

Welke wapens de UNIFIL-soldaten krijgen is onbekend. De vraag is dus of zij een confrontatie met Hezbollah aan kunnen en durven. Bovendien bevindt UNIFIL zich alleen in Zuid-Libanon. In de rest van het land kan het sowieso niets tegen Hezbollah doen.

Hezbollah kan dus alleen maar ontwapend worden als deze organisatie dat zelf wil. Dat het zover komt is onwaarschijnlijk. Maandag al liet Hezbollah chef Hassan Nasrallah in zijn speech weten dat het nu niet de tijd voor ontwapening is.


Een ander groot probleem voor Israël is dat er onder de Arabische massa’s een perceptie is ontstaan dat Hezbollah Israël heeft verslagen. Op zichzelf is deze constatering onjuist. Hezbollah is een veel zwaardere slag toegebracht dan Israël. Het Israëlische leger drong het gebied van Hezbollah binnen. Maar een feit is dat de raketten bleven komen en dat het leger er niet in geslaagd is daar een einde aan te maken.

Israëls vijanden menen nu dat ze de zwakke plek van Israël hebben gevonden. Ze zullen daar graag gebruik van willen maken.

De Israëlische regering wil nu graag het diplomatieke traject bewandelen om de problemen met Libanon en Syrië op te lossen. Syrië en Iran hebben Hezbollah geholpen en van wapens voorzien.

Voor het Israëlische leger zit er niets anders op dan lessen uit de oorlog te leren en zich voor te bereiden op een nieuwe oorlog voor het geval het diplomatieke traject mislukt.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.