20 Chesjwan 5782 | 26 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Hamas hoort over Obama’s 1967 Grenzen en verhoogt het bod naar 1948 Grenzen
Publicatiedatum: dinsdag 24 mei 2011 Auteur: Brabosh | 1.136 keer gelezen
Chamas, Grenzen van 1967, Verenigde Staten, Ashkelon, 'Nederzettingen', Zesdaagse Oorlog, islamitische fascisme, Beit Shemesh »
Gaza City, 23 mei 2011. Mahmoud al Zahar, één van de bendeleiders en mede-oprichter van de Gazaanse terreurgroep Hamas, hoort Obama neuzelen over 1967 Grenslijnen en verhoogt de inzet door voor te stellen om het Verdeelplan van november 1947 terug ter discussie op tafel gooien.

De deining die de Amerikaanse president Barack Obama de afgelopen week heeft veroorzaakt met het ophemelen van de grenzen van 4 juni 1967 in twee toespraken, is nog niet verdwenen of Hamas heeft al gereageerd met te verklaren dat nieuwe onderhandelingen in feite zouden moeten gebaseerd worden op de grenzen van 13 mei 1948.

Woordvoerder Mahmoud al Zahar van Hamas werd vandaag geciteerd toen hij antwoordde op de voorstellen van Obama waarin hij Israël verzocht om zich terug te trekken achter grenzen die een combinatie vormen tussen de grenslijnen van 1967 en overeengekomen landruil.

“Thans verwijst hij [Obama] naar de grenzen van 1967 als zaligmakend,” zei Zahar op de in Dubai gelokaliseerde website van al-Emarat al-Youm, “maar wie zegt dat wij deze accepteren en dat wij het niet meer hebben over de lijnen van 1948? Het is duidelijk dat het plan van Obama, behoudens een paar kleine details, nauwelijks verschilt van dat van George Bush,” zei al Zahar misprijzend over de verklaringen van de Amerikaanse president.

De grenzen waarnaar al Zahar verwijst zijn diegenen zoals ze werden geformuleerd door de Verenigde Naties in 1947 en gekend als het Verdeelplan [UN Partition Plan - Resolutie 181]. Zij geven aan Israël ongeveer de helft van Galilea, een smalle strook van land langsheen de Middellandse Zee, Negevwoestijn en dat is het dan zowat. De steden Ashkelon, Lod, Ramle, Ashdod, Nazareth, Meron, Telz-Stone, Beit Shemesh en het grootste deel van de vallei van de Jordaan zijn volgens die grenzen van toen niet Israëlisch.

Wel vreemd, want die 1948 grenzen werden toen verworpen door de Arabische wereld die prompt de Joodse staat aanvielen en ei zo na van de kaart veegden. Toch zegt al Zahar dat Hamas overweegt om die grenzen [van het Verdeelplan van november 1947] terug te bespreken ten nadele van Israël. Het standpunt zoals dat hier wordt vertolkt door al Zahar is wel verrassend in die zin dat de eis zoals geformuleerd in het Handvest van Hamas, oproept om de daadwerkelijke vernietiging van Israël, maar nergens specificeert dat [die vernietiging] zich in etappes zou dienen te voltrekken. Veel meer dan een zoveelste variant op de blauwdruk van de vernietiging van de Joodse staat lijkt dit dus niet te zijn.

De aankondiging van al Zahar toont aan dat eerder dan naar het streven van de liquidatie van de Joodse Staat in één flinke klap, zoals toch uit het taalgebruik in het Handvest kan worden afgeleid, zijn organisatie overweegt om de grenzen van Israël in stukken en brokken weg te hakken, terwijl tezelfdertijd dodelijke terreuraanslagen tegen Israëliërs worden verder gezet na het vormen van een eenheidskabinet met de al Fatahpartij van Mahmoud Abbas.

 

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.