11 Niesan 5780 | 04 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israƫlische legerchef geeft fouten toe
Publicatiedatum: donderdag 24 augustus 2006 Auteur: De Redactie | 1.039 keer gelezen
Libanon en Chizballah, IDF, De Libanonoorlogen, Ehud Olmert, Shin Bet »
24 augustus 2006
(Novum/AP) - De Israëlische legerchef generaal Dan Halutz heeft donderdag voor het eerst toegegeven dat het leger in de recente oorlog in Libanon tekort is geschoten. In een brief aan de militairen stelt Halutz dat de gevechten tekortkomingen aan het licht hebben gebracht op het gebied van logistiek, operationaliteit en bevelvoering. Hij belooft een 'grondig, eerlijk, snel en volledig onderzoek naar alle tekortkomingen en successen', waarbij ieders functioneren - 'van mij tot aan de laatste soldaat' - tegen het licht zal worden gehouden.


In Israël zwelt de kritiek aan op de manier waarop de oorlog tegen de Hezbollah in Libanon is gevoerd. Er wordt aangedrongen op een officieel onderzoek en er gaan stemmen op voor het aftreden van politieke en militaire leiders. Premier Ehud Olmert zal naar verwachting op korte termijn de instelling van een commissie van onderzoek bekendmaken. Het zwaarste middel is een onderzoek door een staatscommissie, die politieke en militaire bestuurders kan ontslaan.

De oorlog brak uit op 12 juli, luttele uren nadat Hezbollah-strijders bij een aanval over de grens drie Israëlische militairen hadden gedood en twee hadden ontvoerd. In de strijd vielen aan Israëlische kant ongeveer 160 doden, van wie een kwart burgers, en het noorden van Israël werd nagenoeg verlamd door bijna vierduizend raketten die vanuit Libanon werden afgeschoten.

Premier Olmert beloofde donderdag een financiële injectie voor het noorden. Hij zei in de komende jaren omgerekend 1,8 miljard euro te willen uittrekken 'om het noorden te veranderen in het paradijs dat het kan zijn'. Voorts zal zo'n 230 miljoen euro die in het buitenland bijeen is gebracht naar het noorden worden doorgesluisd.
Yuval Diskin, directeur van de veiligheidsdienst Shin Bet, noemde de oorlog ronduit een fiasco. "Het noorden werd in de steek gelaten, de bestuurssystemen stortten volledig in elkaar", zei hij tegen deelnemers aan een besloten veiligheidsforum. "Er is op vele manieren gefaald en het publiek doorziet dit. Dit is geen tijd om dit toe te dekken. De waarheid moet gezegd worden. (...) Iemand moet uitleg geven en de verantwoordelijkheid aanvaarden."

Een groep reservisten en nabestaanden van gesneuvelde militairen eist het aftreden van Olmert, Halutz en minister van defensie Amir Peretz. Vooral Peretz, een voormalige vakbondsleider met nauwelijks enige militaire ervaring, moet het ontgelden. Bovendien kan hij rekenen op verzet vanuit zijn achterban, die vreest dat de minderbedeelden door bezuinigingen zullen opdraaien voor de kosten van de oorlog, die tegen de zeven miljard euro geraamd worden.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.