5 Niesan 5780 | 29 maart 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
En nu de vrede bewaren
Publicatiedatum: zaterdag 26 augustus 2006 Auteur: ilonia | 1.544 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Europese Unie, Syrië, Ilonia »
Chirac vindt 15.000 man voor Libanon overdreven
Een vredesmacht van vijftienduizend man in Zuid-Libanon is volgens de Franse president Jacques Chirac sterk overdreven. Hij wees erop dat de vredesmacht vijftienduizend Libanese soldaten moet gaan helpen hun gezag te vestigen in Zuid-Libanon, waar tot nu toe de Hezbollah de dienst uitmaakte. Als er straks dertigduizend man op zo'n kleine gebied bij elkaar zijn 'is het risico groot dat ze elkaar in de weg gaan lopen', zei Chirac op een persconferentie die hij samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Parijs gaf.

Troepenleveranties

Donderdag zei Chirac dat Frankrijk in totaal tweeduizend man aan een troepenmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon zal bijdragen. Eerder had hij slechts tweehonderd man aangeboden, bovenop de tweehonderd man die nu al in de Unifil-vredesmacht dienst doen. Later vrijdag komen de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie in Brussel bijeen om over troepenleveranties te praten. Tot voor kort had Italië als enige EU-land een omvangrijke bijdrage - drieduizend man - toegezegd. Het nieuwe Franse aanbod zal andere landen mogelijk over de streep trekken. België, dat tot nu toe aarzelde, zei vrijdag ongeveer vierhonderd man te zullen leveren - mijnopruimers, hospikken en wederopbouwteams. Andere landen waarvan bijdragen worden verwacht zijn Spanje, Denemarken, Hongarije, Duitsland en Griekenland.

Zeeblokkade
Merkel zei dat Duitsland personeel zal sturen om de Libanese politie en kustwacht te trainen en zoals eerder gezegd marineschepen voor de Libanese kust zal laten patrouilleren om wapensmokkel over zee tegen te gaan. Ze zei dat dat voor Israël aanleiding zou moeten zijn om zijn zeeblokkade van Libanon te beëindigen. Vragen over de rol van Syrië beantwoordden de twee leiders omzichtig. Merkel zei dat Syrië op de lange duur niet buiten het vredesproces kan blijven en Chirac noemde Syrië een regionale mogendheid waar rekening mee moet worden gehouden. Beiden bekritiseerden echter de Syrische leiders. Hun gedrag 'wekt niet automatisch vertrouwen', zei Chirac.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.