3 Siewan 5780 | 26 mei 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zal recht zegenvieren voor Leiby Kletzky Z"L en Baba Elazar ZT"L?
Publicatiedatum: donderdag 11 augustus 2011 Auteur: Redactie | 772 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Charediem, (zelfmoord) aanslagen, Rabbi's Abuhatzeira »

Leiby Kletzky Z"L en Rabbi Elazar Abuhatzeira ZT"L

De moordenaar Levi Aron die Leiby Kletzky Z"L 11 juli op een koelbloedige wijze heeft vermoord, heeft volgens de psychiaters een persoonlijkheidsstoornis, terwijl Asher Dahan -  de moordenaar die Baba Elazar ZT"L eveneens koelbloedig heeft vermoord - volgens andere psychiaters niet in staat  zouzijn om zelfs berecht te worden. Dit meldde Arutz7.

"Aanpassingsstoornis en een persoonlijkheidsstoornis met schizoïde functies, verward, apathisch en een bijna 'lege' persoonlijkheid" luidde het psychiatrisch onderzoek naar Levi Aron. "Zijn stemming is neutraal, vrijwel leeg. De enige keer dat hij een emotionele reactie lijkt te tonen, is wanneer aan hem moeilijke vragen gesteld wordt over de reden van zijn opsluiting." De psycholoog voegde eraan toe dat, "hij zegt dat hij de jongen geen kwaad wilde doen, maar dat hij in paniek was geraakt."
Aron wordt momenteel vastgehouden in een isoleercel van de medische vleugel van Riker's Island. Daar zijn de regels dat hij een pyjama moet dragen. Toch viel het de psychiatrische onderzoekers op dat hij er goed verzorgd uit zag. In die hoedanigheid sprak over zijn broers en zusters en een vermeende hoofdletsel die hij als kind opliep. Aron was onduidelijk over de vermeende stemmen die hij tijdens en na de dood van Leiby gehoord zou hebben. "Hij gaf toe dat hij sinds ongeveer een jaar een stem hoort die tegen hem spreekt, maar hij kan niet vertellen wat de stem precies zegt," aldus de psychiater. Wel vertelde Aron de psychiatrische onderzoekers dat de stem hem beval om zichzelf en anderen pijn te doen. Daarom heeft Aron 'niet schuldig' gepleit voor de ontvoering en de gruwelijke moord op Leiby.
Zowel de psychiater als de psycholoog die Aron grondig hebben onderzocht omschreven Aron als gereserveerd, apathisch, verdrietig en coöperatief.

Pierre Bazile, de advocaat van Aron, is tevreden over het rapport. "De beoordelaars is het met ons eens dat de heer Aron aan een aantal psychiatrische stoornissen lijdt. Nu moeten we onderzoeken of hij wel of niet niet schuldig is op grond van geestelijke ziekte of geestelijke afwijking", zei hij.

Deze psychiatrische evaluatie is specifiek aanbevolen om te bepalen of Aron geschikt zou zijn voor berechting.
Zijn eerste proces zal 14 oktober plaatsvinden.

Ondertussen heeft de regionale psychiater van het Zuidelijke District zijn rapport ingediend met zijn bevindingen omtrent Asher Dahan, de moordenaar van Baba Elazar ZT"L. Hij is van mening dat Dahan ongeschikt is om terecht te staan. Ook bevat het rapport een aanbeveling Dahan op te laten nemen in een psychiatrische inrichting voor verdere evaluaties.

Het advies werd aan het Hof van Be'er Sheva ingediend en ondertussen is de hechtenis van Dahan met twee weken verlengd.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.