11 Niesan 5780 | 04 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hezbollah wel of geen terroristische organisatie
Publicatiedatum: zaterdag 26 augustus 2006 Auteur: ilonia | 1.680 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Terrorisme, De Libanonoorlogen, Europese Unie, BelgiĆ«, Verenigde Staten, Groot Britannie, Ilonia »
Hezbollah staat niet op Europese terreurlijst
De Belgische regering heeft het moeilijk met de vraag of Hezbollah een terroristische organisatie is. Desgevraagd verklaarde premier Guy Verhofstadt tijdens de persconferentie waarin hij de Belgische bijdrage aan Unifil kenbaar maakte, dat "Hezbollah voor de regering een terroristische organisatie is als ze terroristische activiteiten verricht." Ook minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft het moeilijk met het statuut van Hezbollah. Vrijdag verklaarde hij dat de militaire vleugel van de "Partij van God" op de Europese terroristenlijst staat. De Gucht vergiste zich.

Geen unanimiteit
Voor de Israëli's, de VS maar ook Groot-Brittannië is Hezbollah een heuse terreurorganisatie. Dat heeft gevolgen, want met terroristen wordt niet onderhandeld. De Europese Unie heeft tot dusver die stap niet willen zetten. Ondanks forse Amerikaanse, Britse en Israëlische druk weigerde ze Hezbollah op de Europese lijst van terroristische organisaties te zetten. Zelfs een voorstel om ten minste de militaire vleugel van Hezbollah op te nemen, haalde geen unanimiteit.

Bewijzen

Ook rond de opname van Hamas werd lang gepalaverd. De politieke vleugel van Hamas kwam pas op 13 september 2003 in het Publicatieblad van de Europese Unie. Dat is circa twee jaar nadat de militaire vleugel van Hamas op de EU-terreurlijst kwam. Rond Hezbollah weigert de Unie de VS en Israël te volgen. Herhaaldelijk werden "bewijzen" of "geloofwaardige aanwijzigingen" aangedragen om de EU-lidstaten te overtuigen dat Hezbollah een terroristische organisatie is. Die bewijzen of aanwijzingen worden achter slot en grendel bewaard en zijn alleen ter inzage voor de leden van het zogenaamde 'clearing house'. Het gaat om een werkgroep van technici die niet eens in de organisatiestructuur van de Raad is terug te vinden.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.