11 Niesan 5780 | 04 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël bezorgd over samenstelling VN-macht
Publicatiedatum: zondag 27 augustus 2006 Auteur: ilonia | 1.324 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Europese Unie, Verenigde Naties, Ilonia »
Landen als Maleisië, Bangladesh en Indonesië, het grootste islamitische land ter wereld, willen een militaire bijdrage leveren aan de troepenmacht van de Verenigde Naties in Libanon, terwijl zij het bestaan van Israël niet erkennen.

Voor Israël is dat moeilijk, en misschien onmogelijk, te accepteren, zei de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), Dan Gillerman, vrijdag in New York, waar de VN een troepenmacht voor Libanon proberen samen te stellen.

Maleisië en Indonesië hebben het Israëlische protest al afgewimpeld: de VN-soldaten gaan naar Libanon, niet naar Israël. Israël zou daarom niets te zeggen hebben over de samenstelling van de vredesmacht.

Fransen

De VN hebben veel moeite met het in elkaar zetten van de missie. Vrijwel iedereen rekende op een fikse bijdrage van de Fransen, maar Frankrijk stuurt tweehonderd militairen om Unifil te ondersteunen, de VN-missie die onder Franse leiding al jaren in Libanon opereert.

Ook Italië stuurt soldaten naar Libanon, maar verder komt de meeste steun uit Azië: Bangladesh levert 2.000 militairen; Maleisië 1.000; Indonesië 1.000, Nepal 1.000.

De Finnen zouden in november 250 soldaten kunnen leveren, en de Denen zijn bereid om ten minste twee marineschepen te sturen. De Duitsers vinden de stationering van Duitse soldaten dicht bij de grens met Israël geen goed idee (lees ook Merkel: Militairen naar Libanon 'te gevoelig').

Mandaat
De Fransen willen eventueel in een later stadium meer militairen sturen, maar dan moeten er eerst duidelijk afspraken komen over het mandaat waarmee de soldaten naar Libanon worden gestuurd. Ook Italië wil eerst duidelijkheid: wanneer mag een Italiaanse soldaat bijvoorbeeld het vuur openen?

De Franse minister van Defensie wil bovendien dat veel landen een bijdrage leveren, ook islamitische. 'Wat we absoluut moeten voorkomen is dat het beeld geschapen wordt van een westerse wereld die de islamitische wereld vrede oplegt,' zei Michèle Alliot-Marie vrijdag.

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken reist dit weekeinde naar het Midden-Oosten om in Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden overleg te voeren over de hulp die Nederland kan bieden. Dat zijn zeker geen soldaten, de bijdrage van het Nederlandse leger aan internationale missies is al voldoende, heeft Bot eerder al gezegd.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.