12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jom Kippoer: 15000 waterzakken en een heroverweging kapparos
Publicatiedatum: vrijdag 07 oktober 2011 Auteur: Redactie | 1.335 keer gelezen
Jom Kippoer, IDF, Neturei Karta, Maatschappij, Charediem, Dieren en natuur, Jodendom en de IDF »

Vanavond begint de belangrijkste feestdag, maar toch ook sobere dag, van het Joodse Jaar: Jom Kippoer. Ter voorbereiding heeft het IDF samen met "Sa'ad Umarpeh" 15000 waterzakken onder de religieuze militaire van het IDF gedistribueerd die tijdens Jom Kippoer dienst hebben. Mochten zij tijdens het vasten onwel worden, kunnen zij drinken. Dit meldde Arutz7.

Per zak bevat 40 ml. Dit is precies de hoeveelheid wat Halacha [Joods Wet] voor een gemiddeld groot persoon toestaat om op Jom Kippoer te drinken wanneer mensen het niet kunnen volhouden. Deze hoeveelheid wordt ook "majim lesjioeriem" genoemd. Echter het water is uitsluitend bedoeld voor de militairen die tijdens Jom Kippoer dienst hebben. Een aantal van de waterzakken bevatten suikerwater voor de militairen van wie de bloedsuikerspiegel te laag zakt.

Luitenant-kolonel Rav Haggai Velusky, hoofd van de belangrijkste Halacha Branch binnen het militaire rabbinaat, zei dat de tassen op vier locaties in het land zijn geleverd waaruit zij verspreid zullen worden.

Ondertussen melden Haaretz, Deseret News en andere mediabronnen dat er een discussie onder vrome Joden is ontstaan over kapperos: het zwaaien van een levend kip boven hoofden om na de bijbehorende broches geslacht te worden als een mystiek symbool om van de zonden op hun ziel af te komen. Dat vlees wordt merendeels gedoneerd aan minderbedeelden.

Sommige rabbijnen zijn van mening toegedaan, waaronder de omstreden Rabbi Meir Hirsch van de gewraakte Neturei Karta, dat hier sprake is van dierenmishandeling. Een toelichting.

Deze rabbijnen zeggen dat het ritueel, samen met de wrede omstandigheden waarin de kippen worden gehouden, is het schenden de Joodse wet, die strenge regels kent over de zorg en het slachten van dieren. "Slagers brengen vanuit de boerderijen de kippen 's nachts bijeen en laten hen de hele dag zon zonder eten of drinken in plastic kooien zitten," licht Hirsch toe, "het is niet mogelijk een gebod uit te voeren door het plegen van een zonde."

Rabbi Hirsch staat hierin niet alleen. Zowel diverse Joodse leiders in Israël als in de Verenigde Staten hebben opgeroepen om einde te maken aan deze praktijken die al op zijn minst 800 jaar bestaat. Zelfs de beroemde codifier van de Sjoelchan Aroech - de legendarische Rabbi Joseef Karo - noemde al in de 16e eeuw kapparos een dwaze gewoonte die hem aan heidense praktijken doet denken. Met name veel Sefardische Joden voeren kapparos sinds de uitspraak van Rabbi Karo zonder dieren uit. De een doet het met geld in zakken die zij

boven hun hoofden zwaaien om vervolgens het geld aan een goed doel te schenken. Rabbi Hirsch zwaait gewoon met een 10 dollarbiljet boven zijn hoofd.

Dr. Ezra Zohar in de tuin van Cham aan het flyeren met informatie over kapparos.

 Charedi-activist Yehuda Shein komt uit Beet Shemesh - een voorstad van Jeruzalem - en is oprichter van de ultra-orthodoxe dierenrechtenorganisatie "Bechemla" [met compassie]. Hij deelde [samen met dr. Ezra Zohar] flyers uit waarin rabbijnen geciteerd worden die tegen het uitvoeren van de kapparos zijn.

"Mensen die kapparos doen realiseren zich niet dat zij met het doneren van de kip aan een goed doel niet alleen een goede daad verrichten, maar bovenal realiseren zij niet de pijn die het dier moet doorstaan," legt Shein uit, die felle tegenstander is van de bio-industrie waar kippen daar ook verpakt in kooien hun leven slijten om vervolgens op een inhumane wijze naar het slachthuis gestuurd te worden. Vaak komen ze al verwaarloosd en dood aan op plek van hun laatste bestemming.

"Wie per se dit ritueel met een kip wilt doen, moet dit doen op een boerderij waar kippen vrij rondlopen." Shein pleit niet alleen voor een verbetering binnen het kapparos-ritueel, maar voor alle kippen op alle dagen van het jaar.

Behemla heeft ook campagnes gevoerd tegen onmenselijke praktijken binnen de eier- en vleesindustrie. Ook zijn zij een drijvende kracht tegen de bontindustrie die religieuzen van sjtreimels voorzien.

Hoewel de overgrote meerderheid van de vrome Joden nog steeds gebruik maken van kippen, begint men steeds meer in te zien dat kapparos met kippen dwaas is, zoals Rabbi Karo dit in de Sjoelchan Aroech meldt. Dit wordt ook door de RaMBaN gesteund. Ook de RaMBaN meende namelijk dat het een heidense achtergrond heeft, omdat de Emorieten dit gebruik toepaste.

Menachem Friendman, een expert op gebied van de religieuze samenleving in Israël, kon vertellen dat het vervangen van kippen tijdens kapparos niet alleen een stijgende trend in Israël is, maar wereldwijd. "Het wordt langzamerhand de gewoonte om in de synagoge in de namiddag geld voor kapparos te brengen. Daar kun je zelf kiezen voor welk doel jouw geld bestemd is," vertelt hij.

Lorne Rozovsky op Chabad.org bluit zijn artikel "Kapparot: The Chicken Thing" met de nuchtere woorden: "De realiteit is dat er geen magie in kappores zit waarin een persoon zijn zonden naar een kip kan verplaatsen. Zelfs in de dagen van de Bejt Hamiqdasj, werden zonden niet op magische wijze overgebracht op een dier. Het hele doel van kappores is het creëren van een ervaring die een persoon doet inspireren tot tesjoewa, dat is terug te keren naar G'd, en om zich te bekeren. Alle offers - en kippen - in de wereld zullen niet resulteren in vergeving, tenzij tesjoewa plaatsvindt. ”

Wil je een goed alternatief voor kapperos zonder kippen? Kapparos in Lizhensk is minstens zo effectief. Wellicht effectiever!

Tips om te vasten:
25 uur zonder eten kan het lichaam makkelijk aan. 25 uur zonder drinken kan voor het lichaam erg zwaar zijn. Het is de uitdroging dat gevoel van zwakte geeft.  Uitdroging kan ook leiden tot hoge bloeddruk. Je kunt volgens  Rabbijn Tzvi Freeman van Chabad.org uitdroging voorkomen door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen het nemen:
1. Drink twee dagen voor het vasten erg veel.
2. Vermijd zout voedsel, alcohol, koffie en andere stoffen die jouw lichaam nodig heeft uit te spoelen.
3. Vermijd overmatige consumptie met zware eiwitten, zoals vlees en kaas.
4. Neem vlak van te voren een aspirine, Advil of Aleve. Als je zwanger bent, onder verpleging staat of andere geneesmiddelen gebruikt, raadpleeg dan een arts.
5. Vermijd hoge temperaturen.

Als je niet goed voelt, moet je overleggen met jouw rabbijn wat je verder moet doen.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.