11 Niesan 5780 | 04 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
VN-missie Libanon: Te slap mandaat
Publicatiedatum: zondag 27 augustus 2006 Auteur: ilonia | 1.176 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Europese Unie, Verenigde Naties, UNIFIL, Ilonia »
Franse weigering om leidende rol in Zuid-Libanon op zich te nemen is merkwaardig, maar begrijpelijk.
Niet Frankrijk, maar Italië krijgt waarschijnlijk de leiding over de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon. De Fransen sturen slechts 200 man in plaats van de verwachte 3.500. Gelijk hebben ze.

VN-resolutie 1701, de basis voor het staakt-het-vuren van 12 augustus, stelt in diplomatieke bewoordingen dat Hezbollah moet worden ontwapend. De Libanese terreurorganisatie heeft verklaard hieraan nooit vrijwillig te zullen meewerken, daarin bekrachtigd door de regering in Beiroet die niet van plan zegt te zijn de resolutie met geweld af te dwingen. De VN-soldaten komen dus eigenlijk toekijken hoe van misschien wel het belangrijkste deel van de resolutie een lachertje wordt gemaakt.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah mag ook de opdracht om zijn manschappen naar het noorden van Libanon te verplaatsen ongestraft naast zich neerleggen. De VN-resolutie stelt daar bitter weinig tegenover. Kordaat optreden tegen Hezbollah mogen de VN'ers niet.

Geen wonder dat Frankrijk, net als veel andere landen, bij nader inzien niet staat te springen om deel te nemen aan de vredesmissie. Het Franse leger heeft slechte ervaringen met de uitzending van haar manschappen onder een zwak mandaat. In Bosnië verloren de Fransen tussen 1992 en 1995 71 man, bijna de helft van het totaal aantal VN-verliezen daar. En in 1983 waren Franse parachutisten doelwit van een aanslag door Hezbollah in Beiroet waarbij meer dan 50 van hen omkwamen.

Dat Frankrijk niet meer dan 200 militairen toezegt, is desondanks merkwaardig omdat Parijs een ambitieuze hoofdrol speelde bij de totstandkoming van de resolutie op basis waarvan de vredesmacht in zuid-Libanon wordt geïnstalleerd. Kennelijk mankeert er nogal wat aan die tekst.

Mogelijk is Frankrijk teleurgesteld geraakt in de Libanese regering en in Kofi Annan. De mede door de VN-baas gedoogde weigering van de Libanezen om Hezbollah aan te pakken is immers het recept voor een mislukking.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.