11 Niesan 5780 | 05 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Moet Hezbollah ontwapenen, of toch niet?
Publicatiedatum: dinsdag 29 augustus 2006 Auteur: ilonia | 1.171 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Verenigde Naties, UNIFIL, Ilonia »
Volgens de vandaag gepubliceerde resultaten van een representatieve steekproef onder 600 Libanese burgers vindt 51% van wel. De peiling werd tussen 14 en 17 augustus gehouden, direct na het ingaan van het staat-het-vuren. 88% van de ondervraagden hoopt dat het land voortaan regionale conflicten bespaard zullen blijven.

Onder de verschillende religieuze groeperingen blijken de meningen over de ontwapeningskwestie flink verdeeld. De grote Sjiïtische moslimgemeenschap stemt met 84% tegen - niet verwonderlijk aangezien de Hezbollah onder deze groepering de grootste steun heeft. Van de Druzen vindt 79% dat Hezbollah de wapens moet neerleggen. Ruim driekwart van de Libanese Christenen is dezelfde mening toegedaan. Onder Soennitische moslims vindt iets meer dan de helft, 54%, dat Hezbollah moet ontwapenen. Volgens de krant tonen de gegevens ook aan dat Hezbolah grote populariteit geniet onder Sjiïtische mensen van dertig jaar en jonger. De vraag of een VN vredesmacht in Zuid-Libanon het voortduren van het nu twee weken durende staakt-het-vuren zou kunnen verzekeren antwoordde 81% positief. 67% vond dat de VN-troepen uitsluitend een observerende taak zouden moeten hebben.

De vrees voor een burgeroorlog in Libanon ten gevolge van het recente conflict met Israel vond 62% ongegrond.

Opdrachtgever voor het onderzoek is de Franstalige Libanese krant L'Orient-Le Jour.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.