11 Niesan 5780 | 04 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
UNIFIL kiest partij voor Hezbollah
Publicatiedatum: woensdag 30 augustus 2006 Auteur: Crashit | 2.069 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Europese Unie, Verenigde Naties, UNIFIL, Syrië »
De Unifil (VN Interim Force in Lebanon) is een neutrale VN-vredsmacht die sinds 1978 in Zuid-Libanon actief is. Doel van het leger was het bewaren van de vrede tussen Israel en Hezbollah, langs de Israelisch-Libanese grens. Volgens de columnist en ZOA directeur Lori Lowenthal Marcus lijkt het alsof Unifil duidelijk de kant koos van Hezbollah in de oorlog tussen Israël en Hezbollah.

“Unifil publiceerde dagelijks ‘real-time’ inlichtingen over de locatie, uitrusting en troepensamenstelling van Israëlische troepen in Libanon”, aldus Marcus. “Er werd zelfs specifiek informatie gepubliceerd over de plaatsing van IDF veiligheidsgebouwen en dat binnen enkele uren na de opbouw.”

In schril contrast daarmee staat het feit dat Unifil niets specifieks meldde over Hezbollahs troepen. Unifil publiceerde in plaats daarvan algemene statements zoals “Hezbollah vuurde in grote getale raketten af vanaf diverse locaties

Unifil plaatste bijvoorbeeld op 25 juli het volgende bericht op haar website: “Gisteren en vannacht verplaatste het IDF belangrijke versterkingen, waaronder een aantal tanks, gepantserde voertuigen, bulldozers en infanterie naar de plek Marun Al Ras. Vanaf die plek trok het IDF op naar het noorden in de richting van Bint Jubayl, en naar het zuiden in de richting van Yarun

Al eerder werd Unifil beschuldigd dat het partij koos voor Hezbollah. In 2000 kidnapte Hezbollah drie IDF soldaten langs de Israelisch-Libanese grens. Unifiltroepen filmden slechts achttien uur na de kidnapping twee auto’s die gebruikt werden bij de ontvoering, waarbij de auto’s gevuld waren met bloed en ander bewijs van de kidnapping. Ondanks het feit dat de video’s wellicht hebben geholpen bij het redden van een of meer soldaten, ontkennen hooggeplaatste VN-ambtenaren (waaronder Secretaris-Generaal Kofi Annan en Midden-Oosten afgezant Terje Larsen) het bestaan van de video-opnamen. Pas op 6 juli 2001 gaf de VN toe dat zij toch de videobanden in bezit had.

Pogingen om een nieuwe Unifil vredesmacht op te bouwen hebben vrijdag wel een succesje geboekt. Enkele Europese landen zullen zo’n 7000 troepen leveren, bijna de helft van de 15.000 soldaten die VN resolutie 1701 beloofd heeft. Op dit moment zijn er zo’n 2.000 troepen in Zuid-Libanon gestationeerd. De meeste manschappen komen van Italië, die 3.000 troepen zal leveren, gevolgd door Frankrijk die er 2.000 levert. De Italiaanse troepen kunnen deze week al aan de slag, gevolgd door de manschappen van Frankrijk die binnen twee weken beschikbaar zijn.

Andere landen die troepen hebben toegezegd zijn Spanje (1.000 tot 1.200 manschappen), Polen (300 troepen, er zijn al 200 Poolse manschappen in Unifil), België en Finland. Drie Islamitische landen (Maleisië, Bangladesh en Indonesië) zonder diplomatieke relaties met Israël willen ook meedoen in Unifil, maar Israël ziet dat vooralsnog niet zitten.
Ondanks het verzoek van Israël voor grensbewaking tussen Libanon en Syrië zullen Unifil vredestroepen daar niet gestationeerd worden tenzij Beiroet daar specifiek om vraagt. Dit werd vrijdag besloten tijdens een vergadering van de VN.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.