24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Islamitische Winter
Publicatiedatum: zaterdag 10 december 2011 Auteur: Redactie | 1.219 keer gelezen
Arabische Lente, Redactie, Moslimbroederschap, Sharia, Egypte »
poligamie

'Vorig jaar begonnen we in de Gazastrook. Dit jaar is Libanon aan de beurt, volgend jaar Jordanië en in 2010 Egypte.'
Sheik Yazeeb Khader, politieke activist van Chamas in 2008
“Elke avond wanneer ik naar bed ga, bid ik dat ik bij het ontwaken mag zien dat Israël van de kaart is geveegd.”
Kamal al-Halbawi, een leider van de Moslimbroederschap.

Terwijl het Westen zich met name gericht tot de Arabische Lente en de wellicht komende Islamitische Winter, maakt Israël zich veel meer druk over de snelle vooruitgang van de Iraanse atoomprogramma. Dit terwijl Ahmadinejad bang is dat de Arabische Lente ook in zijn land zal toeslaan. Daarom zou het kunnen dat hij een eventuele nucleaire aanval weleens als een afleidingsmanoeuvre gebruikt om een woedende menigte in Iran te kunnen voorkomen.

Volgens de IAEA [Internationale Atoomenergieagentschap] worden de wapens in ondergrondse bunkers ontwikkeld en zouden al getest zijn. Ook is inmiddels bekend dat de voormalige voorzitter en Nobelprijswinnaar Mohammed el-Baradei uit Egypte hiervan op de hoogte was en dit opzettelijk had verzwegen. Op 3 november loeiden er siren in het kustgebied van Israel, omdat Israël een oefening met als scenario een Iraanse aanval op Israël. Is de Arabische Lente, banden tussen Moslimbroederschap, Chamas, Chizballah en Iran een toeval?

Typerende kenmerken van het Islamitische cultuur
Midden-Oostenexpert prof. Nissim Dana zei onlangs tegen Israel Today dat de Westerse wereld de Arabische Lente verkeerd begrijpt. Dit komt omdat het Westen niet rekening houdt met de volgende drie typerende kenmerken van het Islamitische cultuur en de Islamitische cultuur onterecht met die van het Westen vergelijkt.

  1. De moslims zijn door en door religieus. De Koran en de sharia is het fundament van hun religie. Het merendeel van de moslims houden zich aan de Koran, de daaruit voorkomende regels en rituelen. Secularisatie komt weinig voor zoals wij bij het Christendom en Jodendom zien. Hierdoor verschilt de Islamitische maatschappij in het Midden-Oosten met die van het Westen.

  2. De eenheid van de familie is de hoeksteen in de Islamitische wereld. In het Westen daarentegen vormen individualiteit, persoonlijke vrijheid, godsdienstvrijheid en onafhankelijkheid het fundament.

  3. Door financiële problemen vallen vele moslims in handen van radicale leiders en hun religie dienst als uitlaatklep voor hun frustraties. Meer dan de helft van de moslims hebben weinig gestudeerd. Prof. dr. Dana dringt er dan ook op aan dat op gebied van het opleidingsniveau een verbetering moet optreden waardoor hun economie zal groeien en de vijandige houding ten aanzien van Israël en het Westen zal afnemen.

Toen de Arabische Lente in Tunesië begon en de dictator Ben Ali na 23 jaar werd verdreven, is Tunesië van de goot in de sloot terecht gekomen. De partij Ennahda – onder leiding van Rachid Ghannouchi – heeft direct de sharia afgekondigd. Hetzelfde geldt voor Libië, waar Moestafa Al-Jalil van de overgangsregering direct bij zijn aanstelling als de nieuwe leider ook de sharia direct heeft afgekondigd. Dit is verwonderlijk, omdat de nieuwe leiders van Tunesië en Libië door het Westen als gematigde moslims worden beschouwd. Vreemd. Ennahda ondersteunde de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran [!] in 1979 en riep op Amerikaanse doelen aan te vallen tijdens de Eerste Golfoorlog.

Moslimbroederschap
Dezelfde weg zien wij Egypte ook inslaan. Al deze landen worden namelijk beïnvloed door de Moslimbroederschap. Professor dr. Dana legde ook uit dat de Moslimbroederschap al honderd jaar een groot invloed heeft uitgeoefend op de Islamitische wereld. Diezelfde invloed kunnen we zien in de Arabische Lente. Tot op heden heeft het Westen ook de Moslimbroederschap erg onderschat en als een gematigde randgroepering beschouwd. Dit kan het Westen duur te komen te staan.

De grondlegger van de Moslimbroederschap – Sayyid Qutb – werd in 1906 in Egypte geboren. In 1948 ging hij studeren in de Verenigde Staten en werd geconfronteerd met de uiteengevallen gezinnen [zie punt 2] en afvalligheid [zie punt 1]. Hierdoor ging hij zich sterk tegen het Westen afzetten. Toen hij in Egypte terugkeerde, nam hij de plek in van Hassan Albana, die de ideologie van de Moslimbroederschap had ontwikkeld. De Egyptische overheid was huiverig en nam Qutb gevangen in 1954 om hem in 1966 ter dood te brengen. In de periode van zijn ruim tienjarige gevangenschap schreef hij het boek “In de Schaduw van de Koran” waar hij schreef over de vermeende onwetendheid in het Westen dat hij wijt aan de afwezigheid van de Islam. Hij noemde de seculiere leiders van de Arabische wereld onwetend en corrupt. Na zijn executie bleef zijn gedachtegoed springlevend. De Broederschap heeft Tunesië, Libië, Egypte en Jemen al in handen en stomen verder door.

Onderschat
Hun retoriek wordt nogmaals door het Westen systematisch sterk onderschat en zelfs gebagatelliseerd. Westerse landen dringen er op aan om met de radicaal islamitische leiders – die nogmaals vaak als de gematigde Islam wordt betiteld – te gaan praten omdat zij door een democratisch proces aan de macht zijn gekomen. Deze groeperingen worden door sommige westerse leiders het 'Turkse Model” genoemd. De columniste Raghida Dergham van de pan-Arabische krant “al-Hayat” noemt dit naïef. Zo schreef Dergham dat jonge Arabieren geloven dat het Westen de machtsovername van de extremisten bewust ondersteunt. Een historisch voorbeeld is het feit dat de overleden aartsterrorist Yassar Arafat, leider van de terroristische organisatie PLO, zelfs naar aanleiding van het 'diplomatieke Proces' de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen. Vreemd, omdat Yassar Araft wel degelijk tot aan zijn dood een bloeddorstige terrorist was.

Ondertussen ontpopt Chamas, de Palestijnse tak van de Moslimbroederschap en zijn de banden tussen hen en Chizballah flink aangetrokken, die beide weer gefinancierd worden door Iran. Zo is het cirkeltje weer rond.
Weet ook: de Moslimbroederschap heeft ook haar klauwen in Jordanië gezet en zal iedere kans pakken om koning Abdullah II af te zetten.

Slechts één doel
Dat de Broederschap Iran ook al naar zich toegetrokken heeft, is inmiddels duidelijk. In maart dit jaar – kort na de Arabische Lente in Egypte- bezocht al-Halbawi van de Broederschap Teheran. Daar kondigde hij aan dat wat hij voor Egypte wenste dat wat Iran vandaag was: “een ware Islamitische staat”. “Egypte en de wereld van de Islam hebben leiders nodig zoals President Mahmoud Ahmadinejad”, zei hij in een toespraak. Egypte zou volgens hem zich moeten aansluiten in ‘een nieuwe wereldorde’ met Iran, Venezuela, Chizballah en Chamas, om de Amerikanen weg te jagen. Niet verwonderlijk naar het schijnt dat de hele Islamitische Revolutie in Iran is geïnspireerd door de Moslimbroederschap.

Toen Mohammed Elbaradei – dezelfde man dus die ooit voorzitter was van Internationale Atoomenergieagentschap – de machtsovername leidde in Egypte begin dit jaar, werd de band tussen Iran en de Moslimbroederschap nog duidelijker. Volgens diverse commentatoren en analisten is hij als lid van Moslimbroederschap een stroman van niemand minder dan Iran. Zoals eerder geconcludeerd: als hoofd van het IAEA verdraaide hij rapporten ten gunste van Iran. Na zijn vertrek verklaarden zijn opvolgers dat zijn eerdere rapporten niet klopten.

Nogamaals: toen de Moslimbroederschap met Elbaradei als de man van de machtsovername in Egypte, zat al-Halbawi van de Moslimbroederschap binnen een korte tijd in Teheran.

Op 29 november, toen Israël de erkenning van de Staat Israël herdacht, kwam de Moslimbroederschap in een van de meest belangrijke moskee in Caïro bijeen. Tijdens de bijeenkomst hebben de sprekers en de 5000 man sterke menigte herhaaldelijk een citaat uit de Koran geproclameerd, waarin staat "op een dag zullen we alle Joden doden".

Wie Moslimbroederschap zegt, zegt gelijk Iran
Israël is nooit op deze oorlog uit, maar gaat deze ook niet uit de weg. “De kans op een oorlog tegen Israel waarbij massavernietingswapens worden ingezet zullen worden, is enorm toegenomen,” aldus de Israëlische Generaal Eyal Eisenberg.

We zijn gewaarschuwd.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.