1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Arabische lente is een mythe
Publicatiedatum: dinsdag 13 december 2011 Auteur: Redactie | 1.163 keer gelezen
Arabische Lente, Redactie, Moslimbroederschap, Syrië, Sharia, Libië, Egypte »
Na verschillende bezoeken aan diverse revolutielanden zoals Tunesië, Libië, Egypte en Syrië in de afgelopen jaren, heeft de Brusselse onderzoeker – docent in geschiedenis en politieke wetenschappen – Pierre Piccinin tot de conclusie moeten komen dat de Arabische Lente een grote mythe is dat niet tot democratie in het Midden Oosten leidt, zoals de Turkse President onlangs beweerde, maar naar een regelrechte Islamisering van het Midden Oosten. Volgens Piccinin is de grote kracht achter deze Islamitische revolutie niemand minder dan het golfstaatje Qatar.

Volgens Piccinin – die een en ander met eigen ogen heeft mogen aanschouwen – is de macht in een snelle tempo door de Islamitische groeperingen overgenomen. Hij gaf voorbeeld aan Egypte: “In Egypte kon ik in verschillende restaurants al geen wijn meer krijgen, terwijl dat een halfjaar geleden nog geen probleem was.” Volgens Piccinin suggereert de term 'Arabische Lente' dat in alle landen waar de Arabische Lente plaats vindt om een en dezelfde revolutie gaat. “In Egypte kun je volgens mij nauwelijks van een revolutie spreken. Mubarak is weg en de regering oogt nieuw, maar in feite is nog altijd dezelfde kliek aan de macht. Syrië en Libië zijn weer verhalen apart.”

Hoewel op het eerste oog lijkt dat Piccinin hiermee de plank volledig misslaat, lijkt zijn stelling door de huidige politiek in Egypte te worden bevestigd. De Egyptische Liberalen beklagen dat de Islamisten in Egypte op dit moment een nieuwe grondwet schrijven en ondertussen heeft de Moslimbroederschap uitgebreid gebruik gemaakt van de Egyptische 'zogenaamde pro-democrtatische' revolutie. Zo wordt er geschat dat de Moslimbroederschap eerder deze maand wel 40% van de parlementszetels bemachtigde en andere groeperingen die aan deze broederschap verbonden zijn, behaalden nog eens 20% van de stemmen. Dit betekent een meerderheid van 60%, terwijl de seculiere en liberalen partijen bakzeil haalden met een minderheid van 40%. Deze uitslagen staan de Moslimsbroederschap toe te bepalen hoe de nieuwe Egyptische grondwet wordt opgesteld. Hierdoor staat de regerende militaire raad zwak ten opzichte van de Moslimbroederschap. Is dat wel zo?

Piccinin legt uit dat de Moslimbroederschap het op een akkoordje hebben gegooid met het leger. “Dat had ook onder het regime van Mubarak een prominente rol, dus in feite verandert er niet zo veel. Vergeet niet dat het leger in Egypte nog altijd zeer gerespecteerd is. ” Piccinin heeft persoonlijk met de Moslimbroederschap gesproken en waren open over hun drijfveren die het fundament vormen van hun beleid in Egypte: alcoholverbod, hoofddoekjes en dergelijke. Verder zal sociaal niet veel veranderen en op economisch gebied zouden zij vrij liberaal zijn. Piccinin gaat er zelfs vanuit dat de Moslimbroederschap hun verdrag met Israël in stand houdt.

Ondanks zijn kennis en ervaring in zijn onderzoek, valt dit te betwijfelen en kan Piccinin hiermee wèl de plank volledig misslaan, omdat Chamas niets meer en niets minder is dan een speciale terreur eenheid dat nota bene door de Moslimbroederschap zelf in Egypte is opgericht. Chamas en Moslimbroederschap hebben dezelfde ideologie met betrekking tot Israël en de toekomstige Islamitische overheersing van niet alleen het Midden-Oosten, maar van de gehele wereld. Chamas valt tegenwoordig Zuid-Israel niet alleen via Gaza aan, maar ook via de Egyptische Sinai.

Brussels onderzoeker Pierre Piccinin (midden met wit hemd) met enkele Libische opstandelingen eind oktober 2011 

Echter beroept Piccinin zijn mening omdat de Moslimbroederschap een gematigde onderstroom zou kennen. “De moslimbroeders golden lange tijd als verzetsgroep tegen het regime en werden ook als zodanig bekeken. Er zullen best gematigde krachten in de broederschap te vinden zijn, maar feit is dat ik in Egypte nu al veranderingen opmerk. Ik zie bijvoorbeeld meer hoofddoekjes op straat. En het is geen geheim dat de broederschap de maatschappij wil islamiseren.”

Omdat er in principe minimale veranderingen hebben plaatsgevonden en de betogers geen duidelijk programma voor ogen hadden, is er in Egypte geen sprake van een revolutie, maar van een revolte; een volksopstand. De belangrijkste punt die de opstandelingen voor ogen hadden is de afzetting van Mubarak. “Er zijn wat poppetjes gewisseld, maar het politieke en economische model is onveranderd gebleven. In feite is de revolutie in Egypte dus gewoon mislukt.”

Ook in Tunesië – waar de zogenoemde Arabische Lente is begonnen – ziet Piccinin een toenemende Islamisering mede door de samenwerking tussen de Ennahdapartij en de Salafisten. Maar op economisch gebied denkt Piccinin dat ook weinig in Tunesië zal veranderen. Wat Piccinin wel frappant vond is dat Ennahda gelieerd werd met Qatar en hij verwacht dat ook Saudi-Arabië bijgedragen heeft. Piccinin kijkt zelfs richting Washington, daar Washington goede betrekkingen heeft met Ennahdapartij, die op zijn beurt direct na de verkiezingen de sharia heeft uitgeroepen. Piccinin is ook van mening dat Ennahda stemmen 'gekocht' heeft. Ennahda heeft op grote schaal huishoudelijke artikelen en voedsel in Tunesische dorpen uitgedeeld.

Ook achter de opstand in de tribale Libië zou ook Qatar zitten. Piccinin zegt: “Waarom moest de Nationale Overgangsraad (NCT) in Libië al vóór elke vorm van verkiezingen duidelijk maken dat de sharia de basis van alle wetgeving in het toekomstige Libië zou zijn? Ik heb wel een idee. In augustus mocht ik als waarnemer een vergadering van de overgangsraad in Benghazi bijwonen, onder voorzitterschap van (NCT-voorzitter, MW) Jalil. Het was een dag voor de aanval op Tripoli en Jalil was compleet overstuur. Een colonne van 200 tot 300 islamisten rukte vanuit het niets op naar Tripoli. Die strijders waren zwaarbewapend door Qatar. ” Piccinin vertelt verder dat er geen enkel overleg is gepleegd over deze opmars waardoor niemand precies wist wat de militie precies van plan was. “Toen is halsoverkop besloten de volgende dag naar Tripoli op te stomen. De overgangsraad had die operatie pas zo’n twee weken later op de rol staan. In dat licht zie ik dus de vroege aankondiging dat de sharia de grond van de Libische wetgeving zal zijn. Dat was enkel bedoeld als signaal naar de islamistische groepen in Libië. Maar het komt feitelijk voort uit angst.” Piccinin verwacht in Libië een burgeroorlog omdat clan- en stamoudsten weigeren hun wapens in te leveren. “Met Libië gaat het echt verschrikkelijk.”

Wijzend op een foto van een in puin geschoten Sirte, laat Piccinin zien dat de stad inmiddels veranderd is in een spookstad waar 10.000 tot 20.000 doden zijn gevallen en in massagraven zijn begraven. Sirte heeft zwaar onder vuur van de NAVO gelegen, omdat de Libische ex-leider Gaddafi zich daar tot het laatste moment verbleef. Piccinin wijst op het feit dat ondanks Gaddafi grillig en gevaarlijk was, wel een figuur was waar het Westen jarenlang graag zaken mee deed. Zeker op gebied van de olie. Ook in deze opstand heeft Qatar een grote rol gespeeld, zo meent Piccinin. Maar volgens Piccinin ook in de Syrische opstanden.

“In Syrië zouden onlangs 15.000 militairen zijn gedeserteerd uit het nationale leger om zich te voegen bij het Vrije Syrische Leger, een militie van opstandelingen. Zo’n massale uittocht uit het leger is echter uiterst ongeloofwaardig. Het geval is echter dat Qatar het Vrije Syrische Leger bewapent en betaalt. ” Achter de opstand in Syrië zit de Islam die – wederom – banden heeft met de Moslimbroederschap, dat net als ten tijde van Mubarak, die in Syrië verboden is. “De oppositie die ik in Syrië heb gesproken, geeft openlijk toe dat ze zich verwant voelt met de Moslimbroeders. Daar maken ze allerminst een geheim van.”

Toch zet Piccinin de volgende aantekening: “De media overdrijven de aantallen betogers in Syrië overigens schromelijk. In juli was ik in de Syrische stad Hama zelf bij een betoging na het vrijdagmiddaggebed. Het plein in de stad stond vol, maar dat is niet zo groot. Ik schat dat er ten hoogste 10.000 betogers waren. Die avond keek ik in het hotel naar de tv-zender Euronews, die over de betoging berichtte en sprak van 500.000 betogers. De Franse krant Le Monde kwam de volgende ochtend zelfs met 600.000 betogers. Nota bene: in heel Hama wonen niet meer dan 250.000 mensen. ”

Piccinin besluit dat niet alle demonstranten uit Islamisten bestaan, maar dat er wel verontrustende stemmen opgaan. Denke aan het feit dat Qatar – waar Beatrix en gevolg midden in de Arabische Revolutie afgelopen maart nog een uitgebreid staatsbezoek heeft afgelegd – een dikke vinger in de pap heeft met betrekking tot het verislamiseren van deze landen. Piccinin wijst ook op het feit dat de anti-Israelische en anti-Westerse Arabische Al-Jazeera zijn basis in Qatar heeft. “Al-Jazeera is veelgeprezen om zijn berichtgeving over de Arabische lente, maar is naar mijn overtuiging daarin gewoon een verlengstuk van het beleid van Qatar.

Is Qatar de geldschieter en adopteert landen in het Midden Oosten de filosofie van de Moslimbroederschap?

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.