17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Opperrabbinaat Israel besluit wie Joods is
Publicatiedatum: zaterdag 31 december 2011 Auteur: Redactie | 969 keer gelezen
Gioer, Maatschappij, Recht-op-terugkeer »

In navolging van Sfardische Opperrabbijn Shlomo Amar[zie rechts]: Vastgelopen coalitie wanneer de nieuwe gioerwet niet wordt aangenomen , kwam de redactie van het NIW [nr. 13 5772] met het volgende bericht.

Bij de bepaling of een niet in Israël uitgevoerde ĝioer geldig is, verlaat het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken zich nog steeds op het oordeel van het Opperrabbinaat. Dit terwijl anders overeengekomen is.

De bepaling is belangrijk omdat ervan afhangt of iemand recht heeft op staatsburgerschap onder de wet op de terugkeer. Twee Amerikaanse uitgekomen Joden werden het staatsburgerschap geweigerd omdat het Opperrabbinaat het Beet Dien dat de ĝioer uitvoerde niet erkent. De kwestie legt bloot dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het Opperrabbinaat carte blanche geeft bij het bepalen van 'wie een Jood is' in het buitenland. In het verleden was het Joods Agentschap dat bepaalde of een gemeenschap erkend werd, en of een ĝioer juist was uitgevoerd.

In de Knesset zijn diverse debatten gevoerd waaruit kwam dat 'in het overgrote deel van de gevallen de autoriteit om te bepalen of een ĝioer goed is uitgevoerd bij het Joods Agentschap ligt' en dat dit orgaan verantwoordelijk is voor het al dan niet aanbevelen van de mogelijkheid tot immigratie onder de wet van terugkeer. In de overeenkomst staat dat 'in de enkele gevallen waarin er twijfel is over de identiteit van de vertrokken rabbijnen en de opperrabbijn de ĝioer niet erkent […] het Joods Agentschap om opheldering gevraagd zal worden, alvorens een beslissing gemaakt word door de immigratiedienst'.

Dit gold echter niet voor de twee Amerikanen, die beiden ingewikkelde orthodoxe procedures volgden op uit te komen. Het Joods Agentschap liet weten dat het de ĝioeriem van de twee had goed gekeurd, maar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die de hulp inriepen van het Opperrabbinaat, besloot anders.

De twee kregen een brief waarin zij werden verzocht het land te verlaten.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.