22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Gut Poeriem 5772 [Esther en Mordechai verborgen in de Tora]
Publicatiedatum: donderdag 08 maart 2012 Auteur: Sacha | 770 keer gelezen

Door Devorah

Na een dagje vasten, is gisteravond Poeriem 'in alle hevigheid' losgebroken. Oorverdovend lawaai in sjoels wereldwijd wanneer tijdens het lezen van Megillat-Esther de naam 'Haman' werd genoemd en en vele handjes grepen naar de heerlijke Hamansoortjes.

De afgelopen week hebben vele onder ons de ene ultieme Poeriem-grap na de andere bedacht. Ik moet zeggen: ik ben zeker in twee grappen met open ogen ingetrapt en dan moet het Poeriemfeestje in onze kehille nog beginnen! Dat betekent verkleden, eten en wat lekkers drinken.

De reden van het verkleedfeest tijdens Poeriem is omdat Meggilat-Esther vele verborgenheden kent. Niet alleen G'ds Naam ontbreekt in dat boek, maar Esther zelf heeft als koningin op het hof van Achasjwerosj ook een tijd lang verborgen geleefd. Koning Achasjwerosj wist immers in de eerste instantie niet dat Esther Joods was. Daarnaast verborg Haman zijn wrede plannen voor de koning Achasjwerosj. Het verkleden beeldt als deze verborgenheden uit. Tijdens het feest geeft men elkaar eetbare geschenken (sjlachmones of misjloach matanot). Ook de armen en goede doelen misjloach matanot le-ewjoniem worden niet vergeten doordat men hen extra financieel steunen. Een feestelijk diner, se'oeda) met alcohol hoort er allemaal bij!

Maar er is nog iets bijzonders met betrekking tot de verborgenheid. Zoals Hasjem verborgen is in de Meggilat-Esther, worden de namen van Esther en Mordechai ook verborgen in de Tora genoemd.
De Megilla heeft precies kent 12.196 letters. De naam Esther begint met de 'Alef'. Als je het eerste woordje van de Tora neemt, bereesjiet, de alef in dit woordje staat voor de alef van Esther. Tel dan 12.196 verder, dan kom je precies op de samech uit. Tel nog eens 12.196 letters verder en je komt uit op tav. Tot slot nog eens 12.196 en je komt uit op de reesj.

Met Mordechai werkt het precies op dezelfde manier. Maar hoe? bekijk dit filmpje maar eens en luister maar goed. Want dit is een van de vele bewijzen dat de Tora niet had kunnen worden geschreven door een mens.

Gut Poeriem
Team van FAQ-online

Lees'voer' geschreven door onder andere  Opperrabbijn Jacobs, Dayan Evers, Rabbi Sprecher:
Spaghetti-versie van het Poeriemverhaal. Gut Poeriem!
Zeldzame beelden van het graf [qever] van Esther en Mordechai.
Poeriem verhaal in Abarbanels familie
Poeriem en Chanoeka: Nieuwe uitdagingen
Poeriem [gedicht]
Megilla Esther: Voorpagina van vandaag
Poeriem en Chanoeka: Nieuwe uitdagingen
Gezag en vrijheid, dictatuur en democratie
Poerim is helaas weer actueel!
Wat is het geheim van de overleving van ons volk?
Poeriem
Poeriem kort samengevat
Poeriem (What's In A Name?)
Poeriem: G'ds legpuzzel
Mordechai's nalatenschap: de unieke Jood
Poeriem in Dachau
Poeriem: Duisternis voor de Dageraad
Waarom eten we Hamantashen op Purim?
Waarom geven mensen feestjes op Purim
G'd schreef de Megillah van Esther onder een pseudonym
Esthers discussie met de rabbijnen

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.