25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Op de filmset van Qana
Publicatiedatum: woensdag 20 september 2006 Auteur: ilonia | 1.442 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Verenigde Naties, Ariel Sharon, Ilonia, Qana/Kana »
Hier nog wat feiten op een rij wat er in Qana gebeurde:
Zondagmorgen zegt Jankele Snir, de begeleider van Keren Hayesod tijdens onze solidariteitsmissie, me dat er deze morgen iets erg is gebeurd en hij zich afvraagt hoe de wereld daarop zal reageren.


Diezelfde avond nog bespreekt de Veiligheidsraad in een spoedvergadering het bloedbad van Qana. De reacties zijn diplomatiek, maar fel. Israël wordt veroordeeld voor haar luchtaanvallen die buiten alle proporties zijn, de Libanese vertegenwoordiger spreekt over een campagne van haat en volkerenmoord. Europese landen spreken hun afschuw uit en er wordt gesproken over een walgelijke oorlogsmisdaad. De ambassadeur van Israël bij de VN, Dan Gillerman spreekt zijn diepe droefheid uit over wat er gebeurd is, belooft een onderzoek naar de gebeurtenissen en legt de vinger bij Hizbollah die mensen gebruikt als schild bij hun raketaanvallen. In tegenstelling tot Israël geven zij van te voren geen enkele waarschuwing af naar de burgerbevolking, onaangekondigd vallen hun projecten op Joodse en Arabische dorpen en steden. Zij betreuren niet de burgerslachtoffers, maar beschouwen de dood van elke Joodse man, vrouw of kind als een regelrechte overwinning. Maar Israël wordt veroordeeld en de gebeurtenissen hebben grote invloed om de stemming van de wereld. Aanvankelijk begrip voor de acties van de IDF slaan om in anti-Joodse gevoelens. Overal in de wereld gaan mensen de straat op en schreeuwen leuzen tegen Israël. Qana dat in 1996 al eerder een bloedbad heeft meegemaakt is geworden tot een symbool van de Joodse agressie.

De dag gaat voorbij, Israël kondigt eenzijdig een staken van luchtaanvallen af voor 48 uur en neemt de tijd voor een onderzoek. Wat is er precies gebeurt in Qana? Sommige journalisten wijzen op de afschuwelijke beelden van de dode kinderen in Qana die vanuit allerlei kanten gefilmd worden. Hier is sprake van propaganda over de rug van onschuldige slachtoffers. Hizbollah buit de gebeurtenissen volledig uit en op een onsmakelijke en immorele manier. Een ander en nieuw geluid komt uit Libanon zelf. Het zijn christenen uit het Noorden die erop wijzen dat deze gebeurtenissen niet voor niets in Qana hebben plaatsgevonden en zij spreken het vermoeden uit dat de lichamen van dode vrouwen en kinderen door de Hizbollah uit een mortuarium in Tyrus gehaald zijn en in het gebouw zijn neergelegd. Anderen spreken zelfs over een groep gehandicapte kinderen die daar door Hizbollah vastgehouden zijn in afwachting van de vernietiging van hun lanceerinstallatie op het gebouw.
Telkens als er een bestand in het verschiet is, proberen terroristen dat te voorkomen. Is het toeval dat het bloedbad plaatsvindt als Condolleeza Rice in de regio is?
Feit is dat na Zondag de regering van Libanon de afgezand van de Verenigde Staten voorlopig niet wenst te ontvangen. Dinsdag komen reporters van CNN met andere onthullende feiten:
 • Qana is een centrum van Hizbollah, vanwaar honderden raketten op Israël zijn afgeschoten. Het was dus wachten op een Israëlische aanval. Die zou komen, zonder enige twijfel.
 • De luchtaanvallen vonden drie keer plaats op Qana. De eerste was tussen middernacht en 1 uur, raakten evenwel niet het gebouw waar de slachtoffers gevonden werden, maar hun bommen kwamen 20, 30 meter ernaast terecht. De andere luchtaanvallen troffen doelen op 500 meter afstand. En werden uren later uitgevoerd.
 • Het bewuste gebouw waar de slachtoffers gevonden werden stortte pasom 8 uur in.
 • Er zit geen gat in het dak van het gebouw!
 • Het gebouw werd door Hizbollah gebruikt als opslagplaats van wapens en explosieven.
  Wie gaat daar rustig schuilen?
 • De pers werd door Hizbollah om in de morgen opgeroepen en kwam massaal naar Qana,
  Binnen een uur waren ze ter plekke. Hoewel Hizbollah aangeeft dat de slachtoffers Qana niet hadden kunnen verlaten omdat Israël de wegenen bruggen gebombardeerd had.
 • De pers krijgt geen gelegenheid het ingestorte gebouw zelf binnen te gaan, dat doen alleen krijgers van Hizbollah met fotocamera’s. Hetzelfde gat in en hetzelfde gat weer uit.
 • De reddingsoperaties beginnen trouwens pas als de pers gearriveerd is!
 • De lijken blijken asgrauw te zijn en er is amper bloed te zien. Ze lijken al dagen dood te zijn. CNN-journalist Wedeman: alle slachtoffers zijn blijkbaar gedood in hun slaap.
  In hun slaap? Terwijl er donderende luchtaanvallen in de nacht plaatsvonden in Qana?
 • Er komen geen gewonden uit. Bovendien zijn de lijken niet verminkt. Dat is bij de slachtoffers van zelfmoordaanslagen in Israël wel anders.

 Er komen vragen. Waarom hebben de slachtoffers na de eerste luchtaanval om middernacht het gebouw niet verlaten, zijn ze er gewoon rustig blijven slapen om zo om 8 uur verrast te worden door het instorten van het gebouw? Zijn er geen mensen die eerder, 8 uur is zo vroeg toch niet, het gebouw hebben verlaten?
En dan komen de vermoedens: Dit is in scène gezet.
De doden waren al eerder gestorven. Dit is wat Hizbollah wil: Israël een gruwelijk bloedbad in de schoenen schuiven en veroordeeld laten worden voor het oog van de wereld. De lijken zijn uit Tyrus gehaald en neergelegd in het gebouw nadat het opgeblazen is.

Dit is een nieuw voorbeeld van wat er gebeurde in Gaza, toen Mohammed Dura voor het oog van de camera werd doodgeschoten terwijl hij bij zijn vader schuilde, dit doet je denken aan de scènes in Jenin, waar dode slachtoffers van het ‘Israëlische geweld” van hun brancards vielen en er een paar meter verder weer opsprongen.
Dit is dit keer geen Palliwood, maar Hizbollywood.

En nu?
Je verwacht een nieuwe zitting, met spoed, van de Veiligheidsraad met excuses aan Israël, een veroordeling van Libanon en Hizbollah voor een manier van oorlogvoeren die alle morele grenzen te buiten gaat, een walgelijke oorlogsmisdaad! Je verwacht dat de wereld haar vergissing inziet. Ook als Donderdag blijkt dat de meer dan 60 slachtoffers waar iedereen Zondag over sprak er ineens 28 blijken te zijn. Wonderlijke dingen gebeuren er in Qana.
Maar zo gaan deze dingen niet. Het beeld van een dorp dat door buiten-propotioneel Israëlisch geweld is afgeslacht blijft hangen in de gedachten van de meeste televisiekijkers. Het kwaad is gezet en Hizbollah is in haar opzet geslaagd. Hoewel?

Hizbollywood is Hizbollywood, de werkelijkheid is anders. De feiten zijn dat de vijanden van Israël opnieuw in het stof bijten.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.