8 Siewan 5780 | 31 mei 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Maran Posek Hador Hagaon Harav Yosef Shalom Elyashiv sjlita 102 jaar
Publicatiedatum: zondag 25 maart 2012 Auteur: Sacha | 603 keer gelezen
Rav Elyashiv »

Door Devorah
Bron: Matzav.com

Lees HIER alles over de gezondheid van de Gadol Hador

Ondanks deze heugelijke feit - Baroech Hasjem - verblijft hij nog steeds in kritieke toestand in de Shaarei Tzedek Medisch Centrum in Jeruzalem, waar hij al weken opgenomen ligt.

12 maart jl. onderging hij nog een behandeling aan zijn falende nier. Deze ingreep moest een paar keer herhaald worden, wat Baroech Hasjem geslaagd is. Toch is zijn aandoening zeer ernstig en kritiek, waardoor hij nog steeds rachamei sjamajiem [Hemelse genade] nodig heeft.

De Gadol Hador is geboren op Rosj Chodesj Nissan Tof Reesj Ajin [10 april 1910]. Zijn grootvader is de Kabbalist Rav Shlomo Elyashiv ZT"L, de Leshem, die in 1926 overleed. Leshem was afkomstig uit Siauliai, Litouwen. De vader van Gadol Hador was Rav Avraham van Homel. Zijn moeder was Rebetsin Chaya Moussa, de dochter van de Leshem. Zijn vrouw, die in 1994 overleed, was de dochter van Rav Aryeh Levin ZT"L, ook wel bekend als de Tsaddik van Jeroesjalajiem.

Samen met zijn Rebbetsin kreeg de Gadol Hador elf kinderen. Een van zijn dochters trouwde met Posek Rav Chaim Kanievsky, de zoon van de Steipler.

Andere bekende schoonzonen van de Gadol Hador zijn Rav Yosef Yisroel Yisraelson ZT"L, Rav Elchonon Berlijn, Rav van de Achva sjoel, Rav Yitzchok Zilberstein, Rav van Ramat Elchanan (wiens vrouw, dus de dochter van de Gadol Hador is overleden en inmiddels is hertrouwd), Rav Ezriel Auerbach, en Rav Benjamin Rimmer, de Rosh Yeshiva op de Tshebiner Yeshiva en Yeshiva Kiryas Melech in Bnei Brak.

Een van de zijn dochters is in 1948 omgekomen door het Jordaanse vuur.

Toen Rav Aharon Leib Shteinman werd gevraagd of hij iemand in onze generatie wist die de Kabbalah werkelijk begrijpt, dacht de Rav even na en vervolgens knikte hij en antwoordde bevestigend. Hij wist er wel een. Toen het hem gevraagd werd wie dat zou zijn, antwoordde hij na nog een moment stilte: "Rav Elyashiv."

Halachische uitspraken en inzichten van de Gadol Hador zijn gepubliceerd in verschillende seforiem. Drosjes en choddiesjiem, die merendeels uit de jaren vijftig dateren, zijn door Divrei Aggadah verzameld en vastgelegd. "Yashiv Moshe" worden zijn andere werken genoemd. Deze zijn door familie en talmidiem verzameld en vastgelegd.

Mei Hakadosj Boruch Hoe Rav Elyashiv kochos en gezunt geven zodat hij Klal Yisroel voor vele, vele jaren, te midden van een goede gezondheid kan leiden.

Klal Jisroel wordt gevraagd te dawnen voor Gadol Hador Rav Yosef Shalom ben Chaya Musha.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.