15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel breekt met VN-Mensenrechtenraad
Publicatiedatum: maandag 26 maart 2012 Auteur: Ilonia | 679 keer gelezen
Defensie en Veiligheid »

Bron: CIDI

Israel heeft maandag het contact verbroken met de United Nations Human Rights Council (UNHCR), nadat deze Raad donderdag had besloten een Fact Finding Mission naar de Westelijke Jordaanoever te sturen. Doel van de missie was om de gevolgen te onderzoeken van de nederzettingen op de mensenrechten van de Palestijnen. Ook verbreekt Israel alle banden met de hoofdcommissaris Navi Pillay (Zuid-Afrika).

De Israelische ambassadeur zal zich overigens niet terugtrekken uit Geneve, omdat er veel organisaties zijn waarmee zijn land wel samenwerkt en dat zal het blijven doen, volgens een woordvoerder maandag.

Israel heeft andere landen opgeroepen om dit voorbeeld te volgen, hoewel de ambassadeur erkent dat het een moeilijke stap is. Of er sancties zullen worden uitgevaardigd tegen de Palestijnse Autoriteit die om de missie heeft verzocht, is vooralsnog niet duidelijk. Er wordt gespeculeerd over de bevriezing van maandelijkse belastinggelden die Israel overmaakt aan de Palestijnse  Autoriteit. Dat deed Israel al eerder toen de UNESCO besloot de Palestijnen toe te laten tot hun organisatie nadat de PA daarom had verzocht.

De UNHCR nam vaker beslissingen die op kritiek stuitten en besteedt onevenredig veel aandacht aan Israel. De afgelopen tijd heeft de Raad ruim 90 resoluties aangenomen: daarvan gingen 23 tegen Israel en 1 tegen Syrië en Iran. De Raad bracht destijds het Goldstonerapport uit, dat onderzocht of er oorlogsmisdaden waren gepleegd tijdens Operatie Cast Lead eind 2008-begin 2009. Later trok Goldstone het rapport terug volgens hem omdat ‘als hij toen zou hebben geweten wat hij nu wist, het een ander rapport zou zijn geworden’.
Het uiteindelijke rapport van de Amerikaanse rechter Mary McGowan Davis stelde dat: “Israel diverse bronnen beschikbaar had gesteld om de 400 beschuldigingen van operationele misdragingen in Gaza te onderzoeken”  terwijl “ de gezaghebbende autoriteiten in Gaza (Hamas) geen enkele medewerking gaf ten opzichte van een onderzoek over de lancering van raketten en mortiergranaten tegen Israel.”

Tijdens de stemming aangaande deze nieuwe fact finding mission stemden 36 staten voor, waaronder China en Rusland, 1 tegen (de VS) en de 10 Europese landen die in de Raad zitten onthielden zich van stemming.
Het initiatief voor de missie was afkomstig van Pakistan, namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en werd ingediend in samenwerking met Cuba en Venezuela. De OIC liet kortgeleden nog weten geen zitting te willen nemen in een panel dat in het leven werd geroepen om ‘Discriminatie en Geweld gebaseerd op seksuele geaardheid’ te onderzoeken en prees de inzet van voormalig voorzitter Libië voor de mensenrechten.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.