22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Impasse
Publicatiedatum: donderdag 28 september 2006 Auteur: ilonia | 1.672 keer gelezen
Chamas, Gaza, Gilad Shalit, Palestijnse Autoriteit [PA], Syrië, Ilonia »
Egyptische autoriteiten hebben een brief naar de Hamasvertegenwoordiging in Syrië gestuurd. Ze dringen er bij Khaled Mashaal op aan de Israelische soldaat Gilad Shalit vrij te laten en een eenheidsregering te vormen met Fatah. Ondertussen zou de Hezbollah bezig zijn met het voorbereiden van de Hamas op een confrontatie met Israel en blijkt bovendien uit een recent onderzoek door het Truman instituut en het Shakaki Centrum dat 65% van de Palestijnse bevolking het kopiëren van de methoden van Hezbollah door de Hamas ondersteunt. Volgens datzelfde onderzoek zou een meerderheid van de Israeliërs voor onderhandelingen met de Hamasregering zijn.

Gilad Shalit
Volgens Palestijnse vertegenwoordigers en Arabische diplomaten heeft de Egyptische minister Omar Suleiman een brief inzake de kwestie Gilad Shalit naar de Hamasvertegenwoordiging in Syrië verzonden. In deze brief dringen de Egyptische autoriteiten er bij Khaled Mashaal op aan de ontvoerde Israelische soldaat direct vrij te laten. Bovendien wordt er bepleit voor de vorming van een eenheidsregering. Damascus heeft laten weten dat er inderdaad een brief van Suleiman ontvangen is en dat er later op gereageerd zou worden.
Abu Mazen beschreef tijdens een vergadering met Knessetlid Efraim Sneh de moeilijke situatie waarin de Palestijnse Autoriteit zich bevindt. De onderhandelingen aangaande Shalit zouden in impasse zijn geraakt en niets wijst erop dat er enige verbetering zal zijn tegen het einde van deze maand.

Confrontatie met Israel
Ondertussen zou de Hezbollah bezig zijn met de Hamas voor te bereiden op een confrontatie met Israel in Gaza. Volgens inlichtingendiensten is de Hamas voorraden aan het aanleggen met wapens van een kaliber en hoeveelheid, waarover ze eerder geen beschikking hadden gehad. Het zou gaan om antitankraketten, luchtafweerraketten, explosieve zweefvliegtuigen en raketten met een grotere reikwijdte.

Onderzoek
Verontrustend zijn de resultaten van een recent onderzoek door het Truman Instituut van de Hebrew University en het Shakaki Centrum te Ramallah te noemen. Hieruit bleek dat 65% van de Palestijnen het kopiëren van de methodes van Hezbollah ondersteunt. Dit, terwijl een meerderheid van de Israeliërs voor onderhandelingen met de Hamas-regering is.

Dialoog
De Israelische minister van Defensie, Peretz, benadrukte dat hij het bereiken van vrede met de Palestijnen niet uitsluit en dat hij geïnteresseerd is in een dialoog met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij liet echter weten bevreesd te zijn dat een eventuele Palestijnse eenheidsregering gebruikt zal worden voor "het witwassen" van Hamas' terreur. Volgens de Israelische krant Haaertz liet Peretz aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en de defensiecommissie van de Knesset weten dat in de recente weken 10 zelfmoordaanslagen voorkomen zouden zijn.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.