25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Egypte gevaarlijker dan Iran?
Publicatiedatum: zondag 22 april 2012 Auteur: Redactie | 1.076 keer gelezen
Arabische Lente, Redactie, Binyamin Netanyahu, Sharia, Egypte, Lieberman »

Egyptische grensbewaking

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft Premier Binyamin Netanyahu gewaarschuwd dat Egypte wellicht gevaarlijker voor de Israëlische veiligheid kan zijn dan Iran.

Tijdens een gesloten-deur gesprek tussen Lieberman en de Premier, meent Lieberman dat Israël voorbereid moet zijn op alle mogelijkheden, dit door de nasleep van een sociale en economische achteruitgang in Egypte maar ook het toenemende aantal Egyptische troepen in de Sinai-schiereiland. Daarom adviseert hij de Premier om drie of vier divisies in het Zuiden te stationeren. Daarnaast is Egypte de grootste Arabische natie die een gemeenschappelijke grens met Israël heeft met tevens een vredesverdrag.

Cairo zou namelijk zogenaamd proberen controle te krijgen over de terroristische bendes in Sinai, maar Lieberman meent dat deze militairen niet effectief genoeg zijn. Zeker wanneer met de komende presidentverkiezingen gevolgd zal worden met een herzieningsontwerp, zo al niet dat het vredesverdrag zelfs zal worden ingetrokken. Als dit gebeurd, zo meent de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken, zal Israël een doelwit worden voor het komende Egyptische regime.

Ook vermoedt hij dat Egypte het vredesverdrag schendt door meer troepen met zware wapens - die door het verdrag verboden zijn - te sturen naar de Israëlische grens. Hij staat sterk in zijn mening omdat vorige jaar Egypte twee divisies heeft ingezet en Israël heeft dit alleen maar goedkeurd nadat het al een fait accompli was.

Dat Lieberman inzicht heeft, mag duidelijk zijn. Vier geleden heeft hij de val van de Egyptische President Mubarak al voorspeld en had de toenmalige Amerikaanse Midden-Oosten afgezant George Mitchell nog zo gewaarschuwd. De laatste had, zoals al verwacht, de waarschuwing in de wind geslagen.

De Moslim Broederschap, die het hoogst in de Egyptische peiling staat en de motor is achter opstanden in Tunesië, Libië, Egypte en Syrië en tevens de moederorganisatie van de terroristische Chamas is, heeft al tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de toekomst van het vredesverdrag. Hun macht in Egypte heeft ook niet voor gezorgd dat de politieke crisis in het antieke land zou worden opgelost. In tegendeel: de crisis neemt in omvang toe, omdat de Broederschap 'tegen de verwachtingen in' een eigen kandidaat heeft benoemd die moet meedingen voor het presidentschap, omdat zij samen met de Salafisten werken. De grote discussie binnen de politieke crisis is voornamelijk de rol die de Islam in de nieuwe grondwet zou moeten spelen. Dit betekent dat de invoering van de Sharia dichtbij is.

Zo wordt er nog aardig touwtje getrokken wie de presidentskandidaat voor de Broederschap zal zijn. Eerder berichtten wij dat Al-Shater van de de Broederschap als kandidaat naar voren is geschoven. Maar hij moest zichzelf onlangs terugtrekken omdat hij een crimineel verleden zou hebben.

De Salafistische kandidaat Abu Ismail zou ook zijn afgewezen omdat zijn moeder een Amerikaanse nationaliteit zou hebben. Dit gaat tegen de Egyptische wet in. Daarin wordt namelijk gesteld dat de presidentskandidaat en diens echtgenoot allen een Egyptische nationaliteit moeten hebben.

Dit is ook een grote reden waarom Minister Lieberman bezorgd is. Naast de terreurdreiging uit de Sinai hebben de politieke ontwikkelingen binnen Egypte direct invloed op de veiligheid van Israël.

Zo berichtte mediabronnen zoals Missing Peace dat de gaspijplijn naar Israël vorige week nog voor de 14e keer opgeblazen is en kort daarvoor zijn er twee Grad raketten op de populaire toeristische Eilat is afgeschoten.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.