27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
IDF: we hebben charedische [orthodoxe] mensen nodig!
Publicatiedatum: dinsdag 29 mei 2012 Auteur: Redactie | 900 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »

Het IDF heeft een chronisch tekort aan duizenden soldaten en zien de charediem als uitstekende militairen die de mankracht flink kunnen aanvullen, meent Brig. Gen. Gadi Agmon, hoofd van de Planning Brigade en Manpower Administratie. Hij vermelde dat er een officiële Comité in het leven is geroepen om nieuwe parameters in te stellen betreffende de militaire en civiele dienstplicht.

De commissie staat onder leiding van Knesset Lid Jochanan Plesner van Kadima. Vandaag kwamen zij voor de eerste keer bijeen voor een 10 uur durende sessie. Deze commissie is belast met een oplossing vinden voor de vervanging van de gewraakte Tal Wet dat charediem tot op heden vrijstelling heeft gegeven tot het vervullen van de dienstplicht dat over algemeen voor mannen én vrouwen geldt. Deze Talwet is door de Hoge Raad dan ook als ongrondwettig verklaard.

Op dit moment kunnen ongeveer 7500 18 jarige charediem in aanmerking komen voor de in indiensttreding van het IDF, volgens Brig. Gen. Agmon. In 2011 waren 1282 charediem tussen 18 en 26 jaar in dienst. Directeur Generaal Sar-Shalom Jerbi bevestigt Agmon. Hij meent dat tussen 2007 en heden 1806 charediem en 2399 minderheidsgroepen zich vrijwillig hadden aangemeld voor de civiele dienstplicht.

Prof. dr. Eugene Kandel, hoofd van de Nationale Economische Raad, zei dat de huidige situatie het gevolg van het overheidsbeleid dat al 60 jaar bestaat. Dit betekent dat normen die wortel over zo'n lange periode hebben geschoten niet zomaar binnen een jaar of twee veranderd kunnen worden. Hij zei dat er sprake is van verbetering van de participatie van de charedische gemeenschap in de werkgelegenheid binnen het IDF, maar er moeten manieren worden gevonden om deze trend door te zetten in plaats af te breken.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.