22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
HRW: ook Hezbollah gebruikte clusterbommen
Publicatiedatum: vrijdag 20 oktober 2006 Auteur: ilonia | 1.521 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Internationaal Recht, De Libanonoorlogen, Mensenrechtenorganisatie HRW »

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch publiceerde afgelopen donderdag een rapport waarin voor het eerst het gebruik van clustermunitie door Hezbollah bevestigd werd. In het recente conflict met Israel zou Hezbollah deze controversiële wapens in burgerlijke gebieden in Noord-Israel hebben ingezet.

"Wij zijn verontrust te ontdekken dat niet alleen Israel, maar ook Hezbollah clustermunitie in hun recent conflict heeft gebruikt," aldus Steve Goose van Human Rights Watch. Het gebruik van clustermunitie is, volgens hem, nooit gerechtvaardigd in bevolkte gebieden, omdat zij onnauwkeurig en onbetrouwbaar zijn.

De mensenrechtenorganisatie uit haar bezorgdheid over de proliferatie van deze wapens aan gewapende groeperingen die niet aan een staat zijn gelieerd. Het is hen niet bekend hoe Hezbollah in bezit kwam van dit in het buitenland gemaakte wapentuig.

Hezbollah zou 122mm raketten van het type-81 hebben gebruikt. Deze raketten van Chinese makelij dragen ieder 39 submunities van het type-90. Submunitie is alle munitie die zich, om haar functie te vervullen, van een moederbom losmaakt. Uit elke submunitie ontspruit dan vervolgens honderden stalen bolletjes, elk ongeveer 3.55 mm in diameter. De Israelische politie meldden dat zij 113 clusterraketten gedocumenteerd hebben die door Hezbollah op Israel afgevuurd werden. De eerste raketten werden op 15 juli geregistreerd. Een totaal van 113 type-81 raketten, bevat 4.407 individuele submunities.

De internationale wetgeving inzake oorlog, verplicht de voerende partijen onderscheid te maken tussen strijders en burgers en, wanneer het legitieme militaire doelen aanvalt, ervoor te zorgen dat het militaire gewin belangrijker is, dan dat de aanval kwaad doet bij de burgers.

Hezbollah overtrad deze verplichting door aanvallen met clustermunitie op de door burgers bevolkte gebieden in Noord-Israel te lanceren. Bovendien waren de gebruikte clusterbommen onnauwkeurig. In het ergste geval, viel Hezbollah ook doelbewust burgerlijke gebieden met deze wapens aan.

In November 2006 zal er een conferentie plaatsvinden waarin het gebruik van clustermunitie besproken wordt. Hoewel deze wapens in recente conflicten, waaronder Libanon, Irak, Afghanistan en Kosovo, zijn gebruikt, is een groeiend aantal naties zich tegen het gebruik van onbetrouwbare en onnauwkeurige clustermunitie.

Eerder heeft Human Rights Wats gerapporteerd over het gebruik van clusterbommen door Israel in het zuiden van Libanon.

Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.