17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Opperrabbijn verklaart de oorlog over de subsidiƫring Reform 'rabbijnen'
Publicatiedatum: zondag 24 juni 2012 Auteur: Redactie | 1.127 keer gelezen
Halacha, Gioer, Redactie, Maatschappij, Assimilatie »
Rav Amar

De Israëlische Sefardische Opperrabbijn Rav Shlomo Amar heeft uitgehaald naar de plannen om sommige Reform en Conservatieve rabbijnen door de staat te laten erkennen waarnaast publieke fondsen aan hen wordt toegekend.

Yehuda Weinstein, de Israëlische de procureur-generaal en de juridisch adviseur van de regering wenst een officiële erkenning en financieren aan 'rabbijnen' van de Hervormingsbeweging.

Tijdens een ceremonie waar rabbinale studenten hun semiecha [rabbinale diploma] ontvangen en rabbijnse rechters van het Beit Haknesset Hagadol in Jeruzalem, zei Rav Amar met niet mis verstaande woorden: "Ik weet niet of ze de betekenis van het diepe gevaar in deze zaak wel begrijpen."

Rav Amar was op reis toen het besluit van Weinstein bekent gemaakt werd. Niemand had hem van te voren over ingelicht. Hij schreef daarom brieven aan Premier Binyamin Netanyahu en Weinstein als stem tegen het besluit.

"Ik heb geprobeerd de gedachte van de Premier, de persoon die verantwoordelijkheid is voor het volk op dit moment de leider is, te doen veranderen," vertelde hij. "Ik heb betoogd dat men dergelijke beslissingen niet kunnen maken zonder overleg met de Raad van de Opperrabbijnen van Israël wat het officiële rabbinaat is. Hoe kunnen ze zoiets erkennen zonder het advies aan te horen?"

Tijdens een interview met het Shas-radiostation Kol Berame vertelde Rav Amar verder dat de Hervormingsbeweging "de fundamenten van de Tora" aantasten en dat vast niet nodig was "om de vreselijke schade toe te lichten die zij aanrichten". "Het is als het planten van een zaadje dat fruit gaat voortbrengen [...] dat niet kosjer is." [...] Hierdoor "dreigen gevaren voor het Joodse volk vanuit alle hoeken [...] We weten dat het grootste gevaar voor deze generatie schuilt in de assimilatie die ons aanvreet [...] en zegen steun aan dit vreselijke fenomeen."

Zowel Premier Netanyahu als Weinstein hebben nog niet op de brief van Rav Amar gereageerd.

Afrikaanse verzoeken van illegalen tot gioer
In het kader van het probleem van de illegale immigranten uit Afrikaanse landen, worden alle verzoeken van deze vluchtelingen en illegale immigranten om tot het Jodendom toe te treden afgewezen, aldus een bron vanuit het Bureau van Premier Netanyahu. Het zou om tientallen verzoeken gaan.

Deze toetredingen vallen onder het bureau PMO en deze wist te melden dat tientallen Afrikanen naar kantoren van PMO in Tel Aviv komen met het verzoek Joods te mogen worden. "Natuurlijk werden alle verzoeken geweigerd," zei een official van de PMO.

Kariv hoopt op ontslag van Rav Amar
Ook de voorzitter van de Financiële Commissie van de de Knesset Lid Moshe Gafni van UTJ [Verenigde Tora Jodendom-partij] verzet zich tegen het bovengenoemde plan. Zo noemde hij de Reform Joden "clowns". Wellicht is dat de reden waarom de commissie geen enkele haast maakt om de fondsen aan de hervormingsbeweging toe te kennen. De discussie liep zo hoog op dat Gafni de Directeur van de Hervormingsbeweging Gilad Kariv de kamer uitwierp nadat hij voor zijn beurt had gesproken. De laatste gaf aan dat de visie van Rav Amar aantoont hoezeer het Opperrabbinaat zijn staatsfunctie heeft verloren en de mate waarin het zijn contact heeft verloren met de wensen van het bredere Israëlische publiek. Volgens hem zouden zij het orthodoxe monopolie helemaal zat zijn. "Het zou Rav Amar sieren als hij ontslag zou nemen uit zijn staatsfunctie. Dan heeft hij al zijn handen vrij hebben voor een openbare publieke strijd, zoals iedere andere gewone Israëlische burger. Het zou netjes als hij de beginselen van democratie ter harte zou nemen en zijn positie niet langer zou gebruiken om stemming te maken tegen tienduizenden mensen die zich vereenzelvigen met de benadering van de Hervormingsbeweging," besluit hij.

Toch een snelle financiering?
Vertegenwoordigers van het bureau van de Procureur zei dat de financiering aan de hervorming en conservatieve rabbijnen toch snel zal worden toegekend. De financiering zal komen uit de kas van het Ministerie van Religieuze Diensten, maar moet eerst het Ministerie van Onderwijs passeren. Vermoedelijk om Minister Yaakov Mergi van de Shas niet in verlegenheid te brengen dat hij degene is die de fonds zou moeten toekennen als Minister van Religieuze Diensten.

Beide Knessetleden Gafni en Mergi hebben daarnaast ook hun woede geuit over het feit dat benoeming van regionale rabbijnen wel zeven jaar werd tegengehouden. MK Gifni haalde tegen de beslissing van de overheid uit fondsen toe te zeggen "aan degene die volgens de Halacha geeneens rabbijnen zijn en niet eens door het Opperrabbinaat zijn geautoriseerd als rabbijnen. Wie heeft de juridisch adviseur van de regering [Weinstein] de autoriteit gegeven om te beslissen over budget waarover nog niet over is besloten? De beslissing van de juridisch adviseur van de regering is in strijd met de positie van de Knesset dat het Opperrabbinaat erkent als de enige Autoriteit op gebied van Rabbinale kwesties."

Mergi beschuldigt degene die in voordeel besloten heeft van de Hervormingsbeweging van ongepast gedrag: "Degenen die besloten hebben moeten een motie van wantrouwen krijgen op grond van gebrek aan goede getrouw en belangenverstrengeling," meent hij. "Een van hen kreeg nota bene een ere-plaquette van de Reform Joden en een ander zei voor de goede orde dat hij Reform Joden vertegenwoordigt voor het geld in het verleden en de derde kondigde aan dat hij bevriend is met een van de appellanten en was daarnaast in het verleden een studiegenoot van hem."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

2011 zijn 4000 mensen in Israël 'uitgekomen'
Ondertussen zijn er meer dan 4000 mensen in 2011 in Israël tot het Jodendom bekeerd. De gegevens werden bekendgemaakt tijdens een weekend evenement gesponsord door de Conversion Autoriteit van het bureau van de Premier.

Een totaal van 4239 mensen maakten de rudimentaire verandering in hun leven, waaronder 1936 mensen uit landen in de voormalige Sovjet-Unie en 1647 die uit Ethiopië en andere Afrikaanse landen komen. De rest was afkomstig uit West-, Midden-Oosten en Aziatische landen.

Naast geriem [Joden die middels gioer Joods zijn geworden] die door de het Rabbinaat van Israël worden erkend en dus alijah kunnen doen omdat zij vallen onder de Wet op de Terugkeer, vallen andere groepen ook onder deze Wet. Dat zijn degene die kunnen bewijzen middels documentatie dat zij minimaal een Joodse grootouder hebben - ongeacht het matrilineaire of patrilineaire lijn, komt in aanmerking voor alijah.

Dit is niets per se Halachisch [volgens de Joodse Wet van de Tora], omdat het Jodendom alleen Joden Halachisch erkent die volgens een erkent gioerprocedure zijn toegetreden of een Joodse moeder hebben.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.