1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Syrië slaat uitnodiging van Israël af
Publicatiedatum: maandag 16 oktober 2006 Auteur: Baruch | 3.912 keer gelezen
Soekkot, Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Verenigde Naties, Syrië, Ehud Olmert, Shimon Peres, Golan »
Tijdens het Loofhuttenfeest van dit jaar, wordt de nadruk voornamelijk gelegd op het noorden van Israel, dat vele Hezbollah raketten heeft moeten verduren. Vele duizenden Israeliërs en buitenlandse toeristen bezoeken deze week dit deel van het land uit solidariteit. Ondertussen is de Syrische president Bashar Assad niet op Israëls uitnodiging ingaan om Jeruzalem te bezoeken. Dat schrijft de krant Al-Baath van de Syrische regeringspartij donderdag. Het Israëlische gebaar toont de zwakke positie van de joodse staat na de oorlog tegen de Libanese verzetsbeweging Hezbollah, aldus de krant in een commentaar.

De uitnodiging dinsdag van vice-premier Shimon Peres is volgens de krant juist een poging om vrede te vermijden en bewijst de moeite die de Israëlische regering heeft om te gaan met de veranderingen in de machtsverhoudingen die de overwinning van de Hezbollah te weeg hebben gebracht. Al-Baath herinnerde eraan dat het bezoek van de overleden Egyptische president Anwar Sadat aan Jeruzalem in 1978, en het vredesverdrag een jaar later, geen vrede heeft betekend voor het Arabische en Egyptische volk.

Het Israëlische leger slaagde er niet in om in ruim een maand de Hezbollah een definitieve nederlaag toe te brengen. Voor velen kwam dit als een verrassing. De Israëlische militaire overmacht in de regio is blijkbaar minder groot dan algemeen werd aangenomen. De oorlog werd begonnen nadat Hezbollah-strijders in juli twee Israëlische soldaten hadden gevangengenomen.

Premier Ehud Olmert heeft volgens de Israëlische televisie Peres op het matje geroepen vanwege de toenadering tot Assad, wat de berichten over de onenigheid binnen de regering over de harde lijn van Olmert alleen maar lijkt te bevestigen.

Vredesbesprekingen tussen Israël en Syrië liepen in 2000 vast. Syrië eiste verzekeringen dat Israël de hele Golan-hoogvlakte, tot aan het Meer van Galilea, zou teruggeven. Het strategische plateau werd tijdens de oorlog van 1967 door Israël ingenomen. Israël stond erop delen te behouden en wilde dat er eerst werd gesproken over veiligheidskwesties en normalisering van de diplomatieke betrekkingen.

Assad heeft de afgelopen weken opnieuw opgeroepen tot vredesoverleg met Israël. Tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel zei hij vorige maand dat Syrië vrede wil sluiten met Israël. Maar in een interview met de BBC trok hij de Israëlische bereidwilligheid in twijfel. "De eerste vraag is of (Israël vrede kan sluiten) en of ze (de Israëliërs) dit willen. Ten tweede, de beslissing voor vrede ligt niet in Israël, maar in Washington... Ten derde, het is afhankelijk van de wil van de Verenigde Naties."

Vandaag vond er een ontmoeting plaats tussen de UNIFIL-commandant Nehra en de Israelische en Libanese strijdkrachten. Volgens de commandant Nehra was deze bijeenkomst - waarin de Israelische terugtrekking uit Libanon centraal stond - "productief". Tijdens de ontmoeting heeft Israel de VN-vredesmacht landkaarten gegeven waarop de locatie van mijnenvelden staat aangegeven. Daarmee komt het tegemoet aan één van de voorwaarden uit de VN Resolutie 1701.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.