24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Oorlog Israël en Syrië staat voor de deur
Publicatiedatum: maandag 13 november 2006 Auteur: ilonia | 3.108 keer gelezen
Libanon en Chizballah, IDF, Defensie en Veiligheid, De Libanonoorlogen, Syrië, Ilonia, Wapensmokkel »
 [Een vroegere Syrisch Machinegeweer dat van een Bunker naar het Meer van Galilea wordt gericht]

Het zal niet zo heel lang meer duren voordat een volgende oorlog in het Midden-Oosten zich aandient. Hoofdrolspelers in dat nieuwe gewapende conflict: Israël en Syrië. Dat is althans de verwachting van Israëlische militaire analisten.
Zij denken dat Syrië en de terreurbeweging Hezbollah binnen tien maanden een oorlog tegen Israël beginnen. De top van de IDF (Israeli Defense Forces), het Israëlische leger, zegt dat in een rapport dat is aangeboden aan de Israëlische minister van Defensie en aan premier Ehud Olmert.

Het rapport is niet volledig openbaar gemaakt, maar de IDF heeft wel publiek gemaakt dat ze denkt dat een oorlog onvermijdelijk is en dat die binnen tien maanden zal losbarsten. De legertop heeft er bij de Israëlische politiek op aangedrongen dat ze mag beginnen met voorbereidingen voor dat militaire treffen.

De IDF-leiding baseert zich op rapporten van de inlichtingendienst en op wat zij noemen 'de steeds nauwere banden tussen Syrië en Hezbollah'. Al direct na het gewapende conflict in Libanon, afgelopen zomer, waren er berichten dat Syrië en Hezbollah zinden op een volgend treffen met Israël. Zij menen dat Israël de 'Libanon-oorlog' heeft verloren en dat tijdens dat conflict duidelijk werd dat Israël erg kwetsbaar is. Ze denken nu een kans te hebben Israël een zware nederlaag toe te brengen.

Volgens militaire bronnen in Israël hebben zowel Iran als Syrië de afgelopen weken op grote schaal wapens naar Libanon gesmokkeld, waar ze in handen zijn gekomen van Hezbollah-strijders. Dat gebeurde soms onder de neus van VN-soldaten.

Israël zegt de wapensmokkel via spionagesatellieten te hebben ontdekt. "We hebben onze informatie aangeboden aan de VN, maar er wordt niets mee gedaan", aldus een niet met name genoemde Israëlische militair in The Jerusalem Post.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.