25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël weet zich geen raad met de Gazastrook
Publicatiedatum: zondag 19 november 2006 Auteur: Kena | 1.072 keer gelezen
Terrorisme, Gaza, Palestijnse Autoriteit [PA], Palestijnse milities, Sderot, Raketaanvallen »
Israël weet zich eigenlijk geen raad met de Gazastrook. De roep om actie is groot. Hier en daar gaan ook andere stemmen op.

Het waren zeldzame geluiden, gisteren, in het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv. Enkele slachtoffers van de Israëlische artilleriebeschieting in Beit Hanoen, waarbij twintig Palestijnen omkwamen, zijn voor behandeling overgebracht naar Tel Aviv. Gisterochtend kregen ze bezoek van Noam Sjaliet, de vader van de militair Gilad Sjaliet die deze zomer in handen viel van Palestijnse milities. „We zijn allemaal slachtoffer van de dezelfde waanzin, dezelfde voortdurende en absurde oorlogen”, sprak Sjaliet, terwijl naast hem de familieleden van de Palestijnse slachtoffers instemmend knikten. „Ik zie hier kinderen die gewond zijn, in coma liggen, die de prijs betalen van de overbodige oorlogen”, vervolgde de vader van de militair.

Na Sjaliet nam de Palestijn Rasen Gassen het woord. Zijn broer was dodelijk gewond geraakt bij de Israëlische artilleriebeschieting en vrijdag overleden. „Ik hoop dat je zoon snel naar huis terugkeert”, sprak Gassen tot Sjaliet, „en ik zeg beide regeringen: Genoeg, het is genoeg geweest. Laten we praten en ophouden met het bloedvergieten.”

Vlak daarvoor waren opnieuw Kassamraketten gevallen in het Israëlische Sderot en had Israël de Gazastrook weer bestookt.

De taal in het ziekenhuis staat in schril contrast tot de roep om actie in Israël. De druk op de regering om opnieuw Gaza binnen te vallen is groot. In Sderot trokken woedende bewoners de straat op, nadat daar woensdag een vrouw was gedood bij een raketaanval. Al jaren voelen zij zich doelwit in een Russische roulette. Alleen al dit jaar hebben Palestijnse milities duizend Kassamraketten op hen afgevuurd.
Doorgaans richten deze ’kachelpijpen’ weinig schade aan. De twee meter lange metalen buizen gevuld met een paar kilo explosieven, worden afgeschoten zonder navigatieapparatuur. In de afgelopen zes jaar zijn daarbij negen dodelijke slachtoffers gevallen. Het is een getal dat in het niet valt bij de slachtoffers die Israël in Gaza maakt. Daar zijn de afgelopen maanden al meer dan driehonderd mensen gedood.

Maar de bewoners van Sderot zien hun eigen lot, zij leven in angst en beschuldigen de regering ervan zich niets van hen aan te trekken. De Israëlische inval in Beit Hanoen twee weken geleden was bedoeld om een einde te maken aan de Kassambeschietingen. Het liep uit op een bloedbad en heeft tot dusver slechts de Palestijnen aangemoedigd de beschietingen voort te zetten. Ondanks de waarschuwingen van hun president Mahmoed Abbas. Die roept op de aanvallen te staken „omdat die Israël slechts een excuus verschaffen Gaza binnen te vallen”.

De Israëlische regering voelt er zeker na het fiasco in Libanon weinig voor Gaza opnieuw te bezetten, hoewel de rechtse oppositie, sommige ministers en legerofficieren daar op aandringen. In plaats daarvan heeft het leger nu opdracht de precisiebombardementen op te voeren.

In deze vicieuze cirkel van geweld klonk gisteren een dissident geluid uit de regering zelf. Minister van justitie, Meir Sjitriet, een partijgenoot van premier Olmert, stelde dat de premier de keus had tussen ’geschiedenis schrijven of geschiedenis worden’. „We weten allemaal hoe een vredesakkoord met de Palestijnen en Syrië (*) er uitziet”, aldus Sjitriet. „Het zou doodzonde zijn nog twintig jaar door te gaan met bloedvergieten.”
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.