15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Noodmaatregel Talwet
Publicatiedatum: donderdag 02 augustus 2012 Auteur: Redactie | 791 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »
De Talwet, die Charedische Joden de afgelopen jaren uit het IDF heeft gehouden, is gisteravond verstreken. Minister van Defensie Ehud Barak heeft het IDF opdracht gegeven te beginnen met het implementeren van Charediem middels de uitvoering van de Veiligheidsdienst.

Barak heeft het IDF een maand gegeven om na te denken hoe zij deze implementatie praktisch denkt in te vullen. Dit geldt als een noodmaatregel als een voorlopig alternatief voor de Talwet dat door de Knesset is vast gesteld.

Barak merkte op dat het IDF rekening moet houden met de uitspraak van de Hoge Raad betreffende deze kwestie, evenals de behoeften en waarden van het IDF waarin beginsel van gelijkheid in de verdeling van lasten van dienst en individuele geschiktheid in acht wordt gehouden.

Ook maakte hij duidelijk dat het tempo van de indienstneming van charediem moet worden versneld met de aanvullende unieke trajecten die voor hen worden ontwikkeld. Hier ondermeer te denken aan het naleven van de Tora tijdens diensttijd. Hierdoor meent de minister dat de absorptie in het productieve werk binnen de maatschappij door de charediem zal worden vergemakkelijkt. Ook drong hij aan strengere maatregelen te treffen tegen dienstweigeraars.

Tot slot is Barak bezig de soldij van dienstplichtige militairen op te krikken tot op minimaal het niveau van het minimumloon. Dit is fors, daar de soldij van de Nederlandse dienstplichten [dat in mei 1997 is afgeschaft] begin jaren negentig rond de 400 gulden [nu te vergelijken met 400 euro] per maand lag.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.