19 Tammoez 5780 | 11 juli 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Iran in het nauw – Oorlog met Israël steeds waarschijnlijker
Publicatiedatum: dinsdag 28 augustus 2012 Auteur: Sacha | 1.234 keer gelezen

In het noorden van Teheran op een muur in het Perzisch: 'Weg met Israël.'

Bron: Missing Peace

De laatste ontwikkelingen in het conflict rond Iran en haar nucleaire programma duiden op een escalatie waarbij oorlog met de dag waarschijnlijker lijkt te worden. De retoriek die vaak vooraf gaat aan militair ingrijpen bereikte de afgelopen maand een hoogtepunt.

Kankercellen
De Iraanse president Ahmadinejad zei bijvoorbeeld op 18 augustus jl. opnieuw dat Israël (Zionistisch regime) een kankergezwel is. Dit keer voegde hij er echter aan toe dat alle ‘kankercellen’ (Zionisten) op het “Palestijnse’ land (Israël) uitgeroeid dienen te worden.

Deze en andere recente opmerkingen van Iraanse leiders werden beantwoord door Avi Dichter, de nieuwe Israëlische minister voor de veiligheid van het thuisfront. Hij zei onder meer, dat voor de eerste keer sinds de oprichting van de staat, Israël nu direct in haar bestaan wordt bedreigd (door Iran).

Fordow
De Israëlische premier Netanyahu maakte bovendien afgelopen vrijdag duidelijk dat hij vindt dat de internationale sancties tegen Iran slechts een omgekeerd effect hebben gehad. Iran is volgens hem nu meer dan ooit vastbesloten om een kernwapen te produceren. De premier zei verder dat Israël over nieuw bewijs beschikt dat Iran het aantal centrifuges in de ondergrondse opwerkingsfabriek Fordow recentelijk heeft uitgebreid.

Deze bewering werd bevestigd door niet nader genoemde diplomaten die zich baseerden op informatie die afkomstig was van het internationaal atoomagentschap IAEA in Wenen. De IAEA gaf tegelijkertijd toe dat gesprekken met Iran, over onder andere inspectie van de basis Parchin, waren mislukt.

Parchin is de militaire basis waar volgens de IAEA Iran naar alle waarschijnlijkheid testen uitvoerde met speciale explosief materiaal bestemd voor kernwapens. Volgens dezelfde bronnen heeft Iran in Parchin nu geprobeerd om waarneming d.m.v. satellieten onmogelijk te maken, door middel van het plaatsen van een grote tent over het gebouw in Parchin waar deze testen plaatsvonden.

Context
De toegenomen spanning tussen Israël en Iran heeft in hoofdzaak direct te maken met de, voor Iran, negatieve ontwikkelingen in de landen rondom Israël. Ten eerste is er de situatie in Syrië en Libanon, waar Iran twee voorname bondgenoten heeft in haar strijd tegen Israel.

Het lijkt nu vrijwel zeker dat president Assad de door de Soennieten geleide opstand tegen zijn regime niet zal overleven. Het is om die reden dat Iran nu steeds openlijker ingrijpt in het conflict in Syrië. Het verlies van bondgenoot Assad betekent immers ook een klap voor de Iraanse aspiraties in het Midden-Oosten als geheel en de genocidale plannen met Israël.

In Libanon worden in toenemende mate incidenten gerapporteerd die wijzen op een machtstrijd tussen de Soennieten en de door Iran gesponsorde Sjiietische organisatie Hizbollah. Tegelijkertijd hield Hizbollah een grote oefening in het zuiden van Libanon waarbij tienduizend Hizbollah strijders zich voorbereidden op de bezetting van het noorden van Israel. Het machtsvertoon van Hizbollah heeft direct te maken met de gerodeerde positie van de organisatie in Libanon.

Ten tweede is Iran zich bewust van de grote veranderingen in Egypte waar de Moslim Broederschap werkt aan verdere islamisering van de samenleving en het herstellen van het Egyptische leiderschap in de Arabische wereld.

Ten derde is er Turkije dat onder Erdogan een soortgelijke ontwikkeling doormaakt. Ook Erdogan ziet voor Turkije een leidersrol in het nieuwe Midden-Oosten en werkt daarom actief mee aan de val van Assad.

Zowel president Morsi in Egypte als Erdogan gebruiken het conflict met Israël als middel om hun positie in de Arabische- en moslimwereld te versterken ten koste van het Sjiitische Iran.

Iraanse kernproef
Iran’s aspiraties staan door deze ontwikkelingen duidelijk onder druk. Het land heeft daardoor behoefte aan een strategische overwinning. Om die reden lijkt het nu waarschijnlijk dat Iran via haar nucleaire programma zal proberen om haar positie te versterken. Met andere woorden, een Iraanse kernproef zou nu een kwestie van maanden kunnen zijn.

Deze stelling werd onlangs onderschreven door Walid Sakariya een Hizbollah generaal b.d.. Deze zei op Al Manar TV dat een Iraans atoomwapen de gehele situatie in het Midden-Oosten zal wijzigen en bedoeld is om een einde te maken aan het Zionistische project (Israel).

Dat de Israëlische regering zich bewust is van de urgentie van de situatie bleek vorige week ook uit een uitgelekt bezoek van Netanyahu’s adviseur voor veligheidszaken Ya’acov Amidror aan de geestelijk leider van de regeringspartij Shas rabbijn Ovadia Yosef.

Amidror besprak met Yosef de positie van Shas inzake een mogelijke militaire aanval op Iran. Tot nu toe was Shas tegen een dergelijke aanval. Het bezoek vond plaats nadat Yosef de situatie waarin Israel zich bevindt had vergeleken met de situatie van de Joden in Perzië ten tijde van Haman in het Bijbelboek Esther.

Steun van Shas zou betekenen dat er nu een meerderheid is in het Israëlische veiligheidskabinet voor een aanval op Iran.

Zie video of klik HIER.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.