19 Tammoez 5780 | 11 juli 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
20 Hamas-raketten afgevuurd na ingaan wapenstilstand
Publicatiedatum: donderdag 22 november 2012 Auteur: Sacha | 814 keer gelezen

Twee vrouwen in Askelon zoeken dekking als het luchtalarm klinkt, kort na het ingaan van de wapenstilstand. Twee vrouwen in Askelon zoeken dekking als het luchtalarm klinkt, kort na het ingaan van de wapenstilstand. 

Bron: Israel Today

•Hamas tekende wapenstilstandsovereenkomst,
• Na ingangstijd nog 20 raketten afgeschoten,
• Israëlische luchtaanvallen gestaakt,
• Israëlische soldaten tweemaal teruggeroepen van grondinvasie,
• Meeste Israëli's voorstander grondoffensief.

De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag veel Israëli's verbijsterd door plotseling te stoppen met de militaire campagne, die een eind moest maken aan de dreiging van Hamas-raketten op zuidelijk Israël.

Om te laten zien dat Israël dit hoofddoel niet had bereikt, gingen Hamas en zijn bondgenoten door met het afschieten van raketten tot ver na het ingaan van de wapenstilstand om 21 uur. Minstens 20 raketten kwamen in de nacht neer op zuidelijk Israël, hoewel er in de ochtend een gespannen rust heerste in het gebied.

Volgens nieuwswebsite Aruts Sheva zijn er geen gewonden en geen materiële schade. De scholen in het zuiden blijven ook donderdag gesloten; de angst voor nog meer aanvallen is te groot.

Sinds het begin van de wapenstilstand heeft Israël geen doelen in de Gazastrook aangevallen. De Israëlische troepen blijven voorlopig gestationeerd aan de grens met de Gazastrook, omdat rekening wordt gehouden met een nieuwe uitbraak van geweld.

Twee dagen eerder had Netanyahu een ultimatum gesteld, dat Hamas òf stopt met raketbeschietingen, òf te maken krijgt met een grondoffensief.
IDF-soldaten vertelden aan de Israëlische krant Ma'ariv, dat ze deze week twee maal de opdracht kregen naar Gaza te marcheren, maar beide keren op het laatste moment moesten terugkeren.

Nevitot, Ofakim, Ashkelon, Sderot, strook langs Gaza - toegestaan. Ashdod, Be'er Sheva - in orde. Groter Tel Aviv - NEE. (Een bewerkte versie van premier Netanyahu's duidelijke Nee tegen een Irans kernwapen in een toespraak voor de VN).

Ondanks het feit, dat bij dit conflict vele rode lijnen werden overschreden – zoals het beschieten van Tel Aviv en Jeruzalem – benadrukte Netanyahu dat Israël niet naar geweld streeft, en daarom de wapenstilstand een kans zou geven.

Netanyahu waarschuwde, dat als Hamas zijn deel van de afspraak niet houdt, Israël harder zou reageren dan voorheen. (Hoewel Hamas na 21 uur doorging met beschietingen, lijkt het toch een tweezijdige wapenstilstand, waarbij Egypte heeft bemiddeld).

Maar nu Netanyahu's eerdere ultimatum zo gemakkelijk terzijde is geschoven, waren de meeste Israëli's, en zeker alle Hamasleden, niet overtuigd door de nieuwe dreiging van de Israëlische leider.

In feite waren veel Israëlisch woedend. Hoewel Netanyahu en de IDF trots waren over het aantal raketten dat tijdens de campagne was vernietigd, weten Israëli's dat de hele situatie zich een paar jaar later zal herhalen.

In een onderzoek van Channel 2 News zei zeventig procent van de Israëli's, dat ze tegen een wapenstilstand zijn, en willen dat de IDF het karwij afmaakt door de dreiging van Hamas te verwijderen.

Inwoners van zuidelijk Israël waren nog bozer, en wezen er op dat zij in de periode tussen nu en de volgende oorlog voortdurend een gestage stroom van raketaanvallen op hun gemeenschappen moeten doorstaan. Meer dan 12.000 raketten troffen de afgelopen negen jaar zuidelijk Israël.

Sinds het begin van Operatie Wolkkolom zijn meer dan 1500 raketten afgevuurd.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.