24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Stafchef Israƫlische leger stapt op om Libanon
Publicatiedatum: woensdag 17 januari 2007 Auteur: ilonia | 1.316 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Ehud Olmert »
(Novum/AP) - De stafchef van het Israëlische leger, luitenant-generaal Dan Halutz, heeft zijn functie neergelegd. Dat heeft het Israëlische ministerie van defensie woensdag meegedeeld. Halutz stond bloot aan scherpe kritiek vanwege het desastreuze verloop van de oorlog die Israël in de afgelopen zomer voerde tegen de Hezbollah in Libanon. Israël ging over tot een grootscheepse aanval op Hezbollah nadat guerrillastrijders op 12 juli bij een actie over de grens drie Israëlische militairen hadden gedood en twee hadden ontvoerd. De oorlog eindigde na 34 dagen, zonder dat Israël zijn gestelde doelen - verslaan van Hezbollah en terugbrengen van de twee militairen - had bereikt.

In zijn ontslagbrief aan premier Ehud Olmert en minister van defensie Amir Peretz zegt Halutz de verantwoordelijkheid voor de mislukking te aanvaarden. Al sinds het einde van de oorlog werd om het aftreden van Halutz geroepen. Halutz heeft daar volgens de legervoorlichtingsdienst mee gewacht totdat verschillende interne onderzoeken van het leger waren afgerond.

Olmert en Peretz hadden nog geen commentaar op de stap van Halutz. Ook zij hebben kritiek te verduren gekregen voor de beslissingen die voor en tijdens de oorlog werden genomen.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.