24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Iran zoekt samenwerking met Saudi-Arabië
Publicatiedatum: woensdag 17 januari 2007 Auteur: ilonia | 1.106 keer gelezen
Iran, Verenigde Staten, Syrië »
(Novum/AP) - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zegt dat hij koning Abdullah van Saudi-Arabië een voorstel heeft gedaan om samen Irak te helpen stabiliseren. "Wij, de Saudiërs en andere omliggende landen kunnen de Irakezen helpen het vermogen van hun regering om hun land te stabiliseren en de veiligheid te handhaven te consolideren", zei hij in een interview met een Saoedisch satelliettelevisiekanaal. De reactie van de Saudische koning was 'over het algemeen positief", zei Ahmadinejad. Het voorstel werd in Riyad overgebracht door de hoogste Iraanse nationale veiligheidsfunctionaris, Ali Larijani. Dat meldde het Saudische staatspersbureau zondag, zonder zich uit te laten over de inhoud.

Het voorstel van Ahmadinejad lijkt bedoeld om de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten uit elkaar te spelen. Washington probeert zijn Arabische bondgenoten op één lijn te krijgen en Iran te isoleren. De VS heeft Saudi-Arabië gevraagd zijn invloed bij de Iraakse soennitische Arabieren aan te wenden om hen aan te moedigen zich met de door sjiieten geleide regering te verzoenen. Saudi-Arabië heeft er bij Washington op aangedrongen dat de sjiitische milities in Irak worden ingetoomd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft aan de vooravond van haar huidige rondreis door het Midden-Oosten voorstellen voor een diplomatieke opening naar Iran en Syrië verworpen. Iran zou concessies ten aanzien van zijn atoomprogramma bedingen en Syrië zou een vrijere hand willen krijgen in Libanon, zei Rice.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.