7 Tisjri 5781 | 25 september 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Wereldvrede tegenover verdediging Israël
Publicatiedatum: vrijdag 19 januari 2007 Auteur: Kena | 1.062 keer gelezen
Iran, Nazi's, Rav Metzger, De paus, RKK »
[Opperrabbijn van Israël rabbi Yona Metzger]

Christenen en joden moeten samen werken aan de wereldvrede. Deze oproep deed paus Benedictus XVI woensdag. Tegelijkertijd riep de Israëlische opperrabbijn de internationale gemeenschap echter op 'alles te doen' om de Joodse staat te verdedigen, meldt persbureau AP.
''Ik nodig u allen uit de Heer aan te roepen, zodat christenen en joden elkaar respecteren en waarderen en gaan samenwerken voor vrede en gerechtigheid in de wereld'', verklaarde Benedictus tijdens zijn weekelijkse audiëntie in het Vaticaan, die werd bijgewoond door duizenden gelovigen.

Volgens de kerkleider is de weg naar eenheid 'lang en moeilijk'. Belangrijk om het gewenste doel te bereiken is dat christenen 'zich niet laten ontmoedigen'.

Dialoog
Woensdag was door de Italiaanse Bisschoppenconferentie uitgeroepen tot dag van de Katholiek-Joodse dialoog. De paus haalt langzaam de banden met de Joden aan, zoals ook zijn voorganger Johannes Paulus II deed. Tijdens zijn eerste buitenlandse reis als paus in 2005 bezocht Benedictus een Keulse synagoge.

Elders in Rome klonken woensdag echter minder verzoenende woorden. Functionarissen van het Vaticaan en andere kerkleiders spraken elkaar tijdens een conferentie van de gemeenschap van Sant'Egidio over de joods-christelijke relaties.

Eén van de sprekers was de opperrabbijn van Israël, Yona Metzger. Volgens hem dient de internationale gemeenschap ''alles te doen om de dreiging tegen mijn volk en mijn land te keren''.

Nazi-regime

Metzger stelde dat zijn land wordt bedreigd door Mahmoud Ahmadinejad, de president van Iran. Die uitte onlangs de wens Israël volledig van de kaart te vegen. ''Er zijn machthebbers die het Nazi-regime willen nadoen door ernstige bedreidingen te uiten'', aldus Metzger. ''Een trage reactie op Iran's daden is een ernstige zonde.''

De opperrabbijn waarschuwde in zijn toespraak voor 'islamitische fanatici' en 'het gebruik van religie voor terroristische doeleinden'.

Metzger nodigde Benedictus woensdag opnieuw uit voor een bezoek aan Israël. ''In mijn land kan de paus op een warm welkom rekenen, wanneer hij ook maar wil komen.'' Benedictus verklaarde eerder 'wanneer de omstandigheden het toelaten' naar het Heilige Land te willen reizen en in Jeruzalem te willen bidden.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.