24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Doden en gewonden rond staking Libanon
Publicatiedatum: donderdag 25 januari 2007 Auteur: De Redactie | 1.259 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Europese Unie, Syrië »
(Novum/AP) - Een door Hezbollah en andere oppositiepartijen uitgeroepen algemene staking heeft dinsdag in grote gedeelten van Libanon het maatschappelijk verkeer stilgelegd en tot hevig geweld geleid.

Voor- en tegenstanders van de regering van premier Fuad Saniora raakten slaags, waarbij vuurwapens werden gebruikt en ten minste drie doden vielen. De politie telde minstens 44 mensen met kogelwonden. Zeker tachtig personen liepen andere verwondingen op. De als vreedzaam aangekondigde staking leidde tot het hevigste geweld sinds de pro-Syrische Hezbollah en zijn bondgenoten twee maanden geleden hun campagne tegen de regering-Saniora begonnen. Boven Beiroet hingen zwarte rookwolken van brandende autobanden. Forenzen strandden en bedrijven en winkels sloten hun deuren. In de hoofdstad viel zeker één dode, een aanhanger van de regering.
De autoriteiten zetten duizenden manschappen van het leger en de politie in om de orde te bewaren. In enkele wijken van Beiroet werd over de opheffing van blokkades onderhandeld, maar in andere werden charges uitgevoerd om de vechtende partijen te scheiden. Gewelddadige botsingen deden zich ook voor in andere steden in het midden en het noorden van Libanon. In de noordelijke havenstad Tripoli, de tweede stad van het land, vielen bij een vuurgevecht tussen voor- en tegenstanders van de regering twee doden. Zeker vijf personen raakten gewond.
De Europese Unie (EU) heeft dinsdag bij monde van voorzitter Duitsland beide kampen opgeroepen de gewelddadigheden te staken. Volgens de EU kan het conflict alleen door dialoog worden beslecht. De regering noemde de staking, die de steun had van de grootste vakbond, een poging tot een staatsgreep. De door Hezbollah geleide oppositie eist de vorming van een nieuwe coalitieregering, waarin de oppositie meer invloed krijgt. Saniora en zijn medestanders in de regering weigeren, maar Saniora riep dinsdagavond in een tv-toespraak op tot een speciale parlementszitting om de crisis te bezweren.
Over twee dagen wordt in Parijs een belangrijke donorconferentie gehouden die ten doel heeft ruim drie miljard euro aan hulpfondsen en kredieten voor Libanon bijeen te brengen. De Amerikaanse o­nderminister van buitenlandse zaken Nicholas Burns beloofde de regering-Saniora tijdens een bezoek aan Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten aanzienlijke financiële hulp voor de wederopbouw. Burns zei ook dat de democratisch gekozen regering mag rekenen op steun 'tegen degenen die haar willen destabiliseren'. Het is voor de Arabieren, de Verenigde Staten en Europa van het grootste belang zich op dit cruciale moment in te zetten voor de regering, zei Burns. Hezbollah en zijn bondgenoten hebben de afgelopen twee maanden in het centrum van Beiroet voortdurend zitstakingen gehouden in een poging de regering tot aftreden te bewegen. Gefrustreerde actievoerders kondigden dinsdag verdere escalatie van de strijd aan. De tweede man van Hezbollah, sjeik Naim Kassem, zei tegen het tv-station Al-Jazeera dat de oppositie later beslist over voortzetting van de campagne. Het conflict verdeelt Libanon grofweg langs dezelfde sektarische scheidslijnen die het land in de burgeroorlog van 1975-'90 verdeelden. De soennitische moslims staan overwegend achter Saniora, terwijl veel sjiieten de Hezbollah en de oppositie steunen. Veel christenen steunen Saniora. Een uitzondering vormen de maronitische christenen van oppositieleider Michel Aoun die sinds een akkoord uit begin 2006 achter Hezbollah staan.

Minister van jeugd- en sportzaken Ahmed Fatfat sprak tegen het tv-station Al-Arabiya zijn ernstige bezorgdheid uit over het toenemende geweld. "Dit is geen staking, dit is militaire agressie en kan leiden tot botsingen tussen burgers", zei Fatfat. Een naaste medewerker van Saniora o­ntkende geruchten dat de premier de hoofdstad had verlaten en naar Frankrijk was uitgeweken. Saniora werkte tot voor kort op zijn bureau in het centrum van Beiroet, in zijn met prikkeldraad afgezette en door zwaarbewapende militairen bewaakte ambtswoning.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.